Wykonanie
Seria włoskich dań jeszcze się nie skończyła. Dzisiaj dzielę się z
Wami pysznym daniem, którego podstawą jest pesto. Jest to pesto skomponowane przeze mnie. Stworzone ze składników, które miałam w domu. Robiłam je pierwszy raz i myślę, że wyszło całkiem niezłe :)
Składniki na pesto:1 pęczek
bazylii1/2 pęczka
pietruszki12
orzechów włoskich2 łyżki odsączonych, umytych, solonych
kaparów2 łyżki
parmezanu2 ząbki
czosnkuoliwa z oliwek1/2 łyżki
masłaJeżeli chcecie możecie pesto wykonać w moździerzu, wtedy zaczynamy od ubicia
czosnku,
orzechów i
kaparów na masę, następnie dodajemy
bazylię i
pietruszkę,
masło i dolewamy
oliwy, aż pesto uzyska w miarę płynną, kremową konsystencję. Na sam koniec dodajemy
parmezan.Ja posłużyłam się sprzętem nowoczesnym :D czyli blenderem. Wrzuciłam wszystko do pojemnika i zmiksowałam.
Oliwę dolewałam, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Do tego dania użyłam
makaronu Pełne Ziarno firmy Lubella .Po zrobieniu pesto i ugotowaniu
makaronu, wrzucamy pesto na patelkę podgrzewamy i dodajemy
makaron. Mieszamy dokładnie. I możemy podawać :)Podstawa do pesto: