ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno mojej mamy

Sernik na zimno mojej mamy

nazwa

Wykonanie

Pomimo wypróbowania kilku różnych sposobów na sernik na zimno... uważam że ten jest najlepszy i oczywiście przepis mam od mamy, której mogę tylko pozazdrościć talentu cukierniczego. No ale cóż ćwiczenie czyni mistrza. Sernik jest prosty i bardzo smaczny szczerze polecam.
Składniki:
4 serki homogenizowane (150-180g każdy serek)
125 g margaryny
1 szkl. cukru
4 żółtka
cukier waniliowy (16g)
3 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
galaretka truskawkowa
galaretka cytrynowa
puszka brzoskwiń
tortownica lub silikonowa forma np. w kształcie róży (ja wzięłam silikonową formę)
biszkopty (opcjonalnie)
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w 200 ml. wody każdą, zaś brzoskwinie pokroić w kostkę
3 łyżki żelatyny namoczyć w odrobinie zimnej wody, aby napęczniała. Następnie dodać 1 szklankę wrzątku i wymieszać aby żelatyna się rozpuściła.
W misce utrzeć masło z cukrem, następnie dodawać pojedynczo żółtka cały czas mieszając ( można mikserem). Dodać cukier waniliowy i serki homogenizowane (również po trochu), całość dobrze wymieszać. Na koniec wlewać żelatynę po jednej łyżce (wtedy mamy pewność, że się nie zważy). Wszystko dobrze wymieszać.
Tężejącą galaretkę wylać do formy i wrzucić 1/2 puszki brzoskwiń. Jak galaretka zastygnie do masy sernikowej dodać pozostałą część brzoskwiń i wylać na galaretkę. Jak masa zastygnie odwrócić i wyłożyć na talerz. Jeżeli sernik będziemy robić w tortownicy to najpierw układamy biszkopty, później masa sernikowa i na końcu galaretka.
Ps. Jeżeli serniczek robimy w silikonowej formie w kształcie róży to bierzemy połowę ww. składników
Smacznego
Źródło:http://impresjasmaku.blogspot.com/2013/08/sernik-na-zimno-mojej-mamy.html