ßßß
Pomimo wypróbowania kilku różnych sposobów na sernik na zimno... uważam że ten jest najlepszy i oczywiście przepis mam od mamy, której mogę tylko pozazdrościć talentu cukierniczego. No ale cóż ćwiczenie czyni mistrza. Sernik jest prosty i bardzo smaczny szczerze polecam.Składniki:4 serki homogenizowane (150-180g każdy serek)125 g margaryny1 szkl. cukru4 żółtkacukier waniliowy (16g)3 łyżki żelatynyDodatkowo:galaretka truskawkowagalaretka cytrynowapuszka brzoskwińtortownica lub silikonowa forma np. w kształcie róży (ja wzięłam silikonową formę)biszkopty (opcjonalnie)Wykonanie:Galaretki rozpuścić w 200 ml. wody każdą, zaś brzoskwinie pokroić w kostkę3 łyżki żelatyny namoczyć w odrobinie zimnej wody, aby napęczniała. Następnie dodać 1 szklankę wrzątku i wymieszać aby żelatyna się rozpuściła.W misce utrzeć masło z cukrem, następnie dodawać pojedynczo żółtka cały czas mieszając ( można mikserem). Dodać cukier waniliowy i serki homogenizowane (również po trochu), całość dobrze wymieszać. Na koniec wlewać żelatynę po jednej łyżce (wtedy mamy pewność, że się nie zważy). Wszystko dobrze wymieszać.Tężejącą galaretkę wylać do formy i wrzucić 1/2 puszki brzoskwiń. Jak galaretka zastygnie do masy sernikowej dodać pozostałą część brzoskwiń i wylać na galaretkę. Jak masa zastygnie odwrócić i wyłożyć na talerz. Jeżeli sernik będziemy robić w tortownicy to najpierw układamy biszkopty, później masa sernikowa i na końcu galaretka.Ps. Jeżeli serniczek robimy w silikonowej formie w kształcie róży to bierzemy połowę ww. składnikówSmacznego
