ßßß
Składniki:3 szklanki krupczatki2 łyżki cukru2 łyżeczki czubate cukru waniliowego200 g jogurtu greckiego100 g margaryny2 łyżeczki amoniakugalaretka cytrynowagalaretka wiśniowaWykonanie:Obie galaretki zalać wodą (po 400 ml) i odstawić do wystudzenia.Krupczatkę przesiać dodać cukier i cukier waniliowy, przemieszać. Następnie dodać masło i posiekać.Amoniak wymieszać z jogurtem i dodać do ciasta. Dokładnie zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą dokładnie wylepić dno prostokątnej formy (średniej), wyłożoną papierem i piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut (aż nabierze koloru).Następnie wszystkie trzy odstawić do wystudzenia.Kiedy nasze galaretki zaczną tężeć, wylać na ciasto.Kładziemy jeden na spód formy, zalewamy jedną galaretką, kładziemy następny. Zalewamy drugą galaretką i nakrywamy trzecim. Do lodówki, aby galaretki stężały. Potem trzymać w chłodnym miejscu.Amoniaczek bardziej biszkoptowy: