ßßß
Przepis na gołąbki mam od Loni, która by mnie udusiła jakbym o niej nie wspomniała:-) Wydaje mi się, że gołąbki można zapiekać od razu z sosem i wtedy piec 1 h 40 min. wtedy chyba lepiej przejdą pomidorowym sosem. Jakby ktoś wypróbował ten sposób to niech da znać:-)Składniki:50 dag mięsa mielonego (pół na pół wieprzowina i wołowina)szklanka ryżu2 średnie cebulenieduża główka białej kapusty50-70 dag startej na tarce o dużych oczkach marchwiolejsól, pieprzSos:duża puszka koncentratu pomidorowego2 średnie cebule2 łyżki olejupół szklanki kwaśnej śmietanykostka bulionowaoregano lub bazyliacukier, pieprz, sólWykonanie:Kapustę obgotować we wrzątku, osączyć i delikatnie rozdzielić liście. Ściąć ich grube części.Ryż ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, wymieszać z mięsem oraz ryżem i doprawić solą, pieprzem i oregano.Na każdy liść położyć łyżkę lub dwie farszu i zwijać nieduże gołąbki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć gołąbki, a na nie położyć startą marchewkę (jak gołąbków mamy dużo to układamy warstwowo: gołąbki, marchewka, gołąbki, marchewka). Zalać je 2 szklankami gorącego rosołku. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 1h 20 min. (piec bez przykrycia)Sos: Do posiekanej w kostkę cebuli, podsmażonej na oleju dodać koncentrat. Następnie dodać 2 szklanki rosołku i śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano i zagotować. Sos powinien być słodko-kwaśny.Gdy prawie cała woda z gołąbków odparuje zalać je sosem pomidorowym, przykryć i zapiekać jeszcze 20 min.Smacznego

