Wykonanie

Może danie nie wygląda imponująco ale jest bardzo smaczne w szczególności farsz, a
kurczak rozpływa się w ustach. Inspiracją był przepis z książki "Gordon Ramsay's ultimate cookery course". Przepis nieco zmodyfikowałam.Składniki:
kurczak (w całości)Nadzienie:
kiełbasa suszona dobrej jakości (ok. jednej dużej laski) lub
kabanosy1 puszka
czerwonej fasoli2 średniej wielkości
cebule3/4 słoika
suszonych pomidorów1/2
cytrynyszampan4 ząbki
czosnkupapryka wędzona lub jak ktoś nie ma może być zwykłasproszkowane
chili (według uznania)
sól,
pieprzWykonanie:
Kurczaka natrzeć
solą,
pieprzem i
papryką lub po prostu gotową
przyprawą do kurczakaNa patelni podsmażyć
kiełbasę,
cebulę i
suszone pomidory. Dodać
fasolę, pokrojone ząbki
czosnku i doprawić
papryką i
chili.Nadziać
kurczaka gorącym farszem, żeby farsz nie wyleciał zatykamy otwór połówką
cytryny (miąższem do środka). Jeżeli otwór jest nadal za duży i farsz wypada najlepiej zaszyć go wykałaczkami. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 1/2 l
wody i 1/2 l
szampana i wkładamy do niego nafaszerowanego
kurczaka (piersiami do dołu). Naczynie przykrywany i wkładamy całość do nagrzanego piekarnika do 180 C na 1 i 1/2 h. Odkrywamy 30 min przed końcem pieczenia i obracamy piersiami do góry tak aby ładnie się przyrumieniły.Po upieczeniu wyjmujemy farsz z
kurczaka do osobnego naczynia i wyciskamy do niego
cytrynę. Sosem powstałym z
wody,
szampana i tłuszczu polewamy farsz (ok. 5-8 łyżkami sosu). Dzielimy
kurczaka na części i podajemy z farszem.Smacznego