ßßß Cookit - przepis na Cukinia nieco bardziej wykwintna, czyli sposób na niedzielny obiad

Cukinia nieco bardziej wykwintna, czyli sposób na niedzielny obiad

nazwa

Wykonanie

Lubię tę porę roku, kiedy na straganach jest pełno świeżych warzyw i nie trzeba posiłkować się mrożonkami. Daje to naprawdę nieograniczone możliwości, jeśli chodzi o przygotowywanie posiłków. Jedną z moich faworytek jest w tej kwestii cukinia, ponieważ można ją przyrządzać na wiele różnych sposobów. Dziś przedstawiam mój pomysł na cukinię faszerowaną. Idealne danie na niedzielny, leniwy obiad.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami
Będziemy potrzebować:
farsz mięsno pieczarkowy (link do przepisu)
1 dużą i najlepiej dość szeroką cukinię
1 sporą, czerwoną paprykę
100 g koncentratu pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
olej do smażenia
Cukinię myjemy, a następnie odcinamy jej końcówki (nie za grube) i całą przekrawamy wzdłuż. Środek warzywa musimy teraz wydrążyć pozostawiając nieprzedziurawione ścianki grubości ok. 6-7 mm.
Wydrążony miąższ cukinii kroimy w niewielką kostkę (jeśli cukinia nie należy do najmłodszych to pestki usuwamy), to samo robimy z papryką. W garnku krótko podsmażamy paprykę, następnie dodajemy cukinię, a po chwili farsz mięsno pieczarkowy. Łączymy dokładnie. Doprawiamy do smaku przyprawami: solą, pieprzem, mieloną słodką papryką, ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy i całość mieszamy. Zostawiamy na ogniu jeszcze chwilę, w razie potrzeby redukujemy sos, by nie był zbyt rzadki. Tak przygotowane nadzienie nakładamy do łódeczek z cukinii.
Obie połówki warzywa umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 25-30 min. Po tym czasie cukinia powinna być już miękka, ale wciąż będzie trzymać kształt. Jeśli będziemy zapiekać ją zbyt długo, z naszych łódeczek może już nic nie zostać. Po wyjęciu z piekarnika od razu podajemy.
Tak przyrządzona cukinia smakowała nawet mojemu P., który z początku nie chciał się dać namówić na to warzywo i twierdził, że go nie lubi. Jednak udało mi się go przekonać i teraz chyba już nie będzie protestował. Smacznego :)
Źródło:http://ratunkuobiad.blogspot.com/2012/10/cukinia-nieco-bardziej-wykwintna-czyli.html