Wykonanie
Lubię tę
porę roku, kiedy na straganach jest pełno świeżych warzyw i nie trzeba posiłkować się mrożonkami.
Daje to naprawdę nieograniczone możliwości, jeśli chodzi o przygotowywanie posiłków. Jedną z moich faworytek jest w tej kwestii
cukinia, ponieważ można ją przyrządzać na wiele różnych sposobów. Dziś przedstawiam mój pomysł na
cukinię faszerowaną. Idealne danie na niedzielny, leniwy obiad.
Cukinia faszerowana
mięsem mielonym i warzywamiBędziemy potrzebować:farsz
mięsno pieczarkowy (link do przepisu)1 dużą i najlepiej dość szeroką
cukinię1 sporą,
czerwoną paprykę100 g
koncentratu pomidorowegoprzyprawy:
sól,
pieprz, mielona
słodka papryka,
zioła prowansalskie,
czosnek granulowany
olej do smażenia
Cukinię myjemy, a następnie odcinamy jej końcówki (nie za grube) i całą przekrawamy wzdłuż. Środek warzywa musimy teraz wydrążyć pozostawiając nieprzedziurawione ścianki grubości ok. 6-7 mm.Wydrążony miąższ
cukinii kroimy w niewielką kostkę (jeśli
cukinia nie należy do najmłodszych to pestki usuwamy), to samo robimy z
papryką. W garnku krótko podsmażamy
paprykę, następnie dodajemy
cukinię, a po chwili farsz
mięsno pieczarkowy. Łączymy dokładnie. Doprawiamy do smaku
przyprawami:
solą,
pieprzem, mieloną
słodką papryką,
ziołami prowansalskimi oraz
czosnkiem. Teraz dodajemy
koncentrat pomidorowy i całość mieszamy. Zostawiamy na ogniu jeszcze chwilę, w razie potrzeby redukujemy sos, by nie był zbyt rzadki. Tak przygotowane nadzienie nakładamy do łódeczek z
cukinii.Obie połówki warzywa umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 25-30 min. Po tym czasie
cukinia powinna być już miękka, ale wciąż będzie trzymać kształt. Jeśli będziemy zapiekać ją zbyt długo, z naszych łódeczek może już nic nie zostać. Po wyjęciu z piekarnika od razu podajemy.Tak przyrządzona
cukinia smakowała nawet mojemu P., który z początku nie chciał się dać namówić na to warzywo i twierdził, że go nie lubi. Jednak udało mi się go przekonać i teraz chyba już nie będzie protestował. Smacznego :)