Wykonanie
To danie z cyklu "nowe spojrzenie na". Okazuje się, że podstawowe składniki sałatki greckiej:
feta,
pomidory,
oliwki,
cebula,
oregano doskonale nadają się do podania na ciepło, w towarzystwie
makaronu. Zrezygnowałam tylko z
ogórka, bo zupełnie mi się nie komponował z całością.Jeśli więc macie ochotę na
sałatkę grecką, ale jednocześnie chcecie zjeść na obiad coś ciepłego - to danie spełni Wasze oczekiwania.tagliatelle z
fetą,
pomidorami i
oliwkamiSkładniki na 2 porcje250 g świeżego
makaronu tagliatelle*250 g
pomidorków koktajlowych200 g
sera fetapół
czerwonej cebulikilkanaście
oliwek (pół na pół zielonych i czarnych)
suszone oregano2 łyżki
oliwy z oliwek extra verginePrzygotowanie
Pomidorki przekroić na pół.
Cebulę drobno pokroić.
Fetę pokruszyć na małe kawałki.
Oliwki przekroić na pół i usunąć pestki.Na patelni rozgrzać na średnim ogniu
oliwę. Dodać
cebulę. Podgrzewać do czasu, aż zmięknie i stanie się szklista.Dodać
pomidorki. Doprawić
suszonym oregano. Zmniejszyć ogień. Dusić wszystko pod przykryciem ok. 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby podlać odrobiną wrzątku. Pod koniec dodać
oliwki.
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.
Makaron świeży gotuje się bardzo krótko. W tym daniu dodatkowo dogotuje się na patelni z sosem, trzeba więc bardzo uważać, aby go nie rozgotować.
Makaron przełożyć na patelnię z sosem. Dodać pokruszony
ser feta (zostawić odrobinę do posypania). Wymieszać wszystko dokładnie, w razie potrzeby dolewając odrobinę
wody z gotowania
makaronu. Podgrzewać ok. minutę - do czasu, aż
feta trochę się rozpuści i powstanie
serowo-kremowy sos.
Makaron przełożyć na talerze. Posypać zachowaną pokruszoną
fetą i odrobiną
suszonego oregano.Smacznego!