Wykonanie
Kolejny przepis na klasyczną włoską pastę. Tym razem nasze podniebienia przeniosą się do miejscowości Catania na wschodnim wybrzeżu
słonecznej Sycylii, bo właśnie tam należy doszukiwać się korzeni dania pasta alla Norma .Nazwę potrawy wiąże się z operą "Norma" autorstwa Sycylijczyka Vincenzo Belliniego. Istnieją dwie historie, próbujące wyjaśnić ten związek. Pierwsza skupia się na osobie kompozytora. Według tej teorii Bellini - w okresie, gdy pracował nad "Normą" - miał zwyczaj chadzać do pewnej restauracji, w której zawsze zamawiał to samo danie: pastę w
sosie pomidorowym z
bakłażanem i
serem ricotta salata . Aby uczcić Belliniego, jego dzieło i ten osobliwy zwyczaj, właściciel restauracji nazwał rzeczoną potrawę pasta alla Norma . Druga teoria przypisuje autorstwo nazwy potrawy włoskiemu dramaturgowi pochodzącemu z Catanii,
Nino Martogliemu. Według tej historii,
Nino Martoglio, spróbowawszy pasty w
sosie pomidorowym z
bakłażanem i
serem ricotta salata, był tak zachwycony jej smakiem, że porównał ją do arcydzieła Belliniego, wykrzykując "É una Norma!".O tym, która z tych historii jest prawdziwa nie wie chyba nikt... Wspólnym
wątkiem w każdej z nich jest charakterystyczna dla Włochów miłość do jedzenia i skłonność do "wielkich" porównań.Sos w pasta alla Norma opiera się na
trzech podstawowych składnikach:
bakłażanie, pomidorach (najlepsze byłyby świeże, zerwane prosto z sycylijskich krzewów, ale koktajlowe z puszki też dają radę) i
serze ricotta salata .
Ricotta salata różni się od tradycyjnej
ricotty smakiem i konsystencją, gdyż jest słonawa i twarda. Jeśli chodzi o
makaron, to najlepiej sprawdza się tutaj
makaron krótki; mnie najbardziej pasują grube rurki rigatoni, ale penne też dobrze skomponuje się z sosem.Pasta alla Norma jest kolejnym dowodem na to, że aby przygotować wyborne danie, wystarczy dosłownie kilka składników. W tym daniu
bakłażan,
pomidory i
ricotta salata tworzą idealną symfonię smaków.Ja dołączam do wybitnego
grona miłośników tej potrawy, a Wy?
(Rigatoni w
sosie pomidorowym z
bakłażanem i
serem ricotta salata)Składniki na dwie porcje200 g
makaronu rigatoni1
bakłażan1 puszka
pomidorków koktajlowych2 ząbki
czosnku50 g
sera ricotta salata1 łyżeczka świeżej
bazylii (użyłam mrożonej)4 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprz do smakuPrzygotowanie
Bakłażana umyć i pokroić w kostkę o
boku długości ok. 2 cm. Umieścić na sitku, obficie posolić i odstawić na ok. 30 minut, żeby puścił sok.Opłukać z
soli pod bieżącą
wodą, a następnie dokładnie osuszyć kuchennym ręcznikiem papierowym.Na patelni rozgrzać na dużym ogniu 2 łyżki
oliwy i usmażyć
bakłażana do zbrązowienia. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na kuchennym ręczniku papierowym.
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić, zachowując filiżankę
wody z garnka.
Ricottę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub - jeśli ktoś woli większe i nieregularne kawałki
sera - można pokruszyć w dłoniach.
Czosnek obrać i każdy ząbek zgnieść płaską stroną noża. Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy. Dodać
czosnek i smażyć przez ok. minutę, do zbrązowienia, po czym usunąć z patelni.Na
oliwę o smaku
czosnku wlać
pomidory z puszki. Gotować przez parę minut na średnim ogniu, aż część sosu odparuje. Posolić i popieprzyć do smaku. Nie mieszać zbyt często i energicznie, żeby nie rozgnieść
pomidorków.Dodać
bakłażana i
bazylię; ewentualnie doprawić jeszcze
solą i
pieprzem.Do sosu dodać ugotowany
makaron i dokładnie wymieszać. Jeśli pasta okaże się za sucha, można rozrzedzić sos kilkoma łyżkami
wody zachowanej z gotowania
makaronu.Podawać od razu posypane grubą warstwą
sera ricotta salata .Smacznego!
A skoro jesteśmy przy temacie "Normy", do posłuchania wersja instrumentalna fragmentu opery:Pozostałe klasyczne przepisy na włoską pastę :Spaghetti aglio,
olio e pepperoncinoSpaghetti alla puttanescaTagliatelle z
bazyliowym pesto