Wykonanie
To danie dla prawdziwych miłośników wszelkiego ziela. Jest bardzo aromatyczne, intensywnie
ziołowe, o wyraźnie wyczuwalnej jogurtowej nucie. Wymaga sporej ilości
pieprzu, żeby połączyć i wydobyć wszystkie smaki. Charakterystycznego aromatu dodają lawenda i nagietek, które wsypałam do gotującego się
makaronu.
Nitki spaghetti przeszły aromatem przypraw, co doskonale uzupełniło smak potrawy.
Jogurt można zastąpić
śmietaną-kremówką - pasta będzie wtedy łagodniejsza choć tłustsza. Ja jednak lubię kwaskowaty smak
jogurtu i uważam, że w tym daniu sprawdza się on znakomicie.
Jogurt i
jajko najlepiej wyjąć z lodówki na ok. godzinę przed przygotowaniem dania, żeby nie były bardzo schłodzone.Podaję ilość składników na porcję dla jednej osoby. Wszystko - poza
jogurtem i
makaronem - dajemy w proporcji 1:1 (jedna jednostka miary na jedną osobę). Prościej nie można!Składniki na jedną porcję80-100 g
makaronu spaghetti1 łyżeczka
przyprawy ziołowej do sałatek z dodatkiem lawendy i nagietka1
żółtko2 łyżki
naturalnego jogurtu1 czubata łyżeczka posiekanego cienkiego
szczypiorku1 czubata łyżeczka posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka posiekanej
bazylii (użyłam mrożonej)1 łyżeczka posiekanego
oregano (użyłam mrożonego)1 łyżeczka posiekanego
tymianku (użyłam mrożonego)1 łyżka wiórków
parmezanu do posypania
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanieZagotować
wodę na
makaron. Do wrzątku dodać
sól i
przyprawę z nagietkiem i lawendą.
Makaron ugotować al dente (dla większości marek
makaronów oznacza to czas o 2 minuty krótszy niż podano na opakowaniu).W misce (odpowiednio dużej, żeby zmieścił się
makaron) wymieszać dokładnie trzepaczką
żółtka z
jogurtem. Doprawić
solą i
pieprzem, dodać wszystkie
zioła i dokładnie wymieszać.Gorący
makaron (natychmiast po odcedzeniu) przełożyć do miski z masą
jogurtową i dokładnie wymieszać - tak, aby każda nitka pokryła się aksamitnym sosem.Podawać od razu, posypując na wierzchu świeżo zestruganymi wiórkami
parmezanu i świeżo zmielonym
pieprzem.Smacznego!