Wykonanie
Tym razem proponuję przepis na pastę, której przygotowanie wymaga odrobinę więcej czasu niż zajmuje zagotowanie
wody na
makaron. Wynika to z konieczności upieczenia
papryki. Niech to jednak nikogo nie zniechęca, bo jest to danie bardzo łatwe do zrobienia, a
papryka piecze się sama. Sos można przygotować zawczasu i przechować w lodówce. Wtedy wystarczy już tylko ugotować
makaron, połączyć go z sosem i posypać z wierzchu
serem.Polecam wypróbowanie przepisu, bo smak pieczonej
papryki jest wyjątkowy - jednocześnie słodki i kwaskowaty, bardzo charakterystyczny. Taki sos do
makaronu to miła odmiana w stosunku do wielu różnych wariacji na temat klasycznego sosu z
pomidorów.Składniki na 2 porcje250 g
makaronu fusilli (użyłam pełnoziarnistego)2
czerwone paprykiząbek
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek extra vergineparę kropel ostrej
oliwy o smaku
chilli (można zastąpić
przyprawą chilli)
sól i
pieprz do smakudo podania:
ser pokrojony w kostkę (dałam
mozzarellę, ale najbardziej pasowałaby tutaj
feta)PrzygotowaniePiekarnik nagrzać do najwyższej temperatury (funkcja grillowania).
Papryki umyć i pokroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne.Kawałki
papryki ułożyć skórką do góry w naczyniu żaroodpornym (lub na blasze wyłożonej folią aluminiową).Piec do momentu, w którym skórka sczernieje i zacznie się łuszczyć. Po tym czasie wyjąć naczynie z
papryką z piekarnika, zakryć szczelnie przezroczystą folią i odstawić na kilka minut.Teraz można z łatwością obrać
papryki ze skóry.W dużym garnku zagotować i posolić
wodę na
makaron. Wrzucić fusilli i ugotować al dente (ok. 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu).W tym czasie przygotować sos.
Czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki.Upieczoną i obraną
paprykę umieścić w pojemniku blendera wraz z
czosnkiem,
solą,
oliwą i
oliwą o smaku
chilli. Zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku
pieprzem i ewentualnie
solą.Odcedzony
makaron przełożyć z powrotem do garnka i połączyć z sosem.Podawać od razu, układając na wierzchu kawałki
sera.Smacznego!