Wykonanie
Ostatnimi czasy bardzo ciężko jest mi się zmobilizować do czegokolwiek, chyba nadeszło przesilenie wiosenne, które rozleniwiło mnie na maksa. Muszę stawić mu czoła i stworzyć
plan działania, a do tego potrzebny będzie mi magiczny zeszyt, w którym znajdą się wszelkie pomysły i zadania do realizacji w najbliższym czasie. Dodatkowym czynnikiem zmuszającym do działania wydaje się być fakt, iż od kilku dni swoją obecnością zaszczyca nam przepiękna pogoda. Słońce już od rana zagląda przez okno, dzięki
czemu wstaję z uśmiechem od ucha do ucha. Grzechem byłoby siedzieć w domu, dlatego dzisiaj postanowiłam zjeść wczesny obiad i wybrać się na długi spacer.Składniki:- 1/2
papryki czerwonej- 1/2
papryki zielonej- 1/2 puszki
kukurydzy- 1/2 puszki
fasoli czerwonej- 1
cebula czerwona-
pierś z kurczaka- woreczek
ryżu- 3 łyżeczki
przecieru pomidorowego- 2 łyżeczki
jogurtu naturalnego-
przyprawy (
sól,
pieprz indyjski,
chilli,
pietruszka)-
oliwa z oliwekWykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy i oblewamy 2 łyżkami
oliwy. Następnie wrzucamy na gorącą patelnię i smażymy.
Papryki oraz
cebulę kroimy w kostkę, natomiast z
kukurydzy i
fasoli odcedzamy
wodę. Do gotowego
kurczaka wrzucamy warzywa i patelnię, wlewamy odrobinę
wody i nakrywamy pokrywką, aby warzywa się udusiły. Po upływie ok. 15 min zalewamy zawartość patelni zmieszanym przecierem z
jogurtem naturalnym, a także przyprawiamy wg własnego uznania. Ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu
ryż- bardzo ważne, aby go nie przegotować- nakładamy na talerz i podajemy z
kurczakiem i warzywami :)