Wykonanie
Sezon na
przetwory w pełni. W słoikach lądują
owoce, warzywa,
grzyby i wszystko, co można w nich upchać. Piwnice oraz spiżarnie pękają w szwach. I w mojej piwnicy słoiki się już nie mieszczą. Oprócz tradycyjnych receptur są też nowości. Dzisiaj chciałabym się z
Wami podzielić przepisem na
buraczki z
chili.Od niepamiętnych czasów w moim domu robi się delikatne w smaku
buraki doprawione
kminkiem i
sokiem z cytryny. Ten przepis przechwycony został od mamy chłopaka mojej siostry. Mają one wyrazisty smak, dzięki papryczce i idealnie pasują jako dodatek do jesiennych oraz zimowych potraw
mięsnych z sosami.Składniki:- 6 kg
buraczków- 6 dużych
cebul- 1 łyżeczka
papryki chili- 1
papryka średniej wielkości- 1 szkl.
octu- 1 szkl.
cukru- 2 łyżki
soliWykonanie:
Buraki gotujemy, gdy są miękkie odstawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy i trzemy na drobnym sitku. Kolejno przyrządzamy zalewę z
octu,
cukru i
soli- mieszamy wszystkie składniki w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia. Gotową miksturą zalewamy
cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Do startych
buraczków dajemy
paprykę drobno pokrojoną w kostkę oraz zalewę z
cebulą. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawimy na 15 min. Następnie zapełniamy przygotowane słoiki i układamy do garnka, aby je zagotować. Słoiki gotowałam 30 min od chwili wrzenia.Z powyższych proporcji wyszło mi 20 słoiczków
buraczków wielkości 300 g.