Wykonanie
Nasza ulubiona wersja penne z sosem
śmietanowo-
czosnkowym, z
kurczakiem i
pieczarkami.Bardzo szybkie i proste danie.Składniki-
pierś z kurczaka 500g- 8 większych
pieczarek- duża
śmietana 18%- ok 3-4 ząbków
czosnku-
makaron penne- świeża
pietruszka-
sól,
pieprzSposób przygotowaniaZaczynamy od pokrojenia
kurczaka na średniej wielkości kostkę, następnie na odrobinie
oleju podsmażamy go na patelni, delikatnie doprawiając
solą,
pieprzem i odrobiną
vegety. Kiedy jest już gotowy przekładamy go do naczynia.Następnie to samo robimy z
pieczarkami ( kroimy w plasterki, podsmażamy na masełku doprawiamy
pieprzem, odrobiną
soli ).Dodajemy je do
kurczaka kiedy są już podduszone.Na małym ogniu mieszamy ze sobą pierś i
pieczarki, dodajemy całą
śmietanę i wyciskamy
czosnek. Wszystko łączymy ze sobą mieszając, na koniec doprawiając dla smaku
solą i
pieprzem. Jeśli ktoś lubi, proponujemy dodanie świeżo posiekanej
pietruszki.W czasie przygotowywania sosu- gotujemy
makaron penne.Danie gotowe, smacznego !