Wykonanie
Weekend majowy przed Nami, razem z nim grillowanie. Naszła Nas ochota na szaszłyki !Składniki-
pierś z kurczaka-
papryka ( czerwona, żółta)-
czerwona cebula-
cukinia-
pieczarki-
młode ziemniaczkiMarynata do piersi :
olej,
pieprz,
sól, 2 ząbki
czosnku,
papryka mielona,
zioła prowansalskiePieczone
ziemniaki:
młode ziemniaki podgotowujemy lekko w osolonej wodzie. Po podgotowaniu odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w połówki po czym przyprawiamy
solą,
pieprzem, odrobiną mielonej
papryki,
przyprawą do pieczonych
ziemniaków.
Sos czosnkowy : duży
jogurt naturalny, 2 łyżki
majonezu,
sól,
pieprz, pół łyżeczki
cukru, 3 ząbki
czosnkuSposób przygotowaniaNa wstępie przygotowujemy marynatę do piersi, następnie
kurczaka kroimy w plasterki i wkładamy do gotowej marynaty, aby przeszły smakiem przypraw. ( ok. 1 godz. )Kroimy warzywa ( każdy wedle uznania, większe/mniejsze kawałki, jak wolimy ).Wszystko na koniec nadziewamy na wykałaczki do szaszłyków w dowolnej kolejności.Tak przygotowane szaszłyki grillujemy! Jednak...Z racji tego, że nie miałyśmy takiej możliwości przygotowałyśmy je w piekarniku. Na niższy poziom wykładamy także
ziemniaki.Wszystko pieczemy w nagrzanym do 180st piekarniku, przez ok 25 minut.Smacznego !E.O