Wykonanie
Pyszna rozgrzewająca zupa. I ten kolor :) ! rozwiewa chandrę dzisiejszego dnia.Muszę się poskarżyć... moja drugie pół pyta: co dzisiaj na obiad? ja: zupa z
soczewicy, on: ok, ale ja się pytam co na obiad.... Nie
mogę przeżyć, że są osoby, które nie uznają zupy za danie obiadowe! Taką zupą naprawdę da się najeść, a nie tylko te kotlety i kotlety! ;)
Składniki:-35 dag
czerwonej soczewicy-2 duże
cebule-puszka
pomidorów lub 2 łyżki koncentratu-2,5 litra
bulionu warzywnego-3 ząbki
czosnku- po łyżeczce tymianku/oregano/bazylii -sól/pieprz do smaku- sok z 1
cytryny do smaku
Cebulę i
czosnek obieramy, siekamy i wrzucamy na dno garnka z łyżka
oliwy. Smażymy aż
cebula zrobi się szklista. Dolewamy
bulion, wrzucamy
soczewicę, koncentrat i
przyprawy. Gotujemy całość ok 30 min. Następnie wszystko miksujemy, możemy dodać troszkę
śmietanki a całość udekorować grzankami.Smacznego!