Wykonanie
Porcja na 4 mniej głodne osoby, albo 2 osoby z których jedna jest bardzo głodna a druga tak tylko zwyczajnie głodna, albo na cztery osoby nie bardzo głodne, albo cholera wi. W każdym razie wychodzą cztery burgery (: Ja się najadam jednym, a drugiego wsuwam nazajutrz.Składniki:Paczka
bułek hamburgerowych (tych duużych)Pół kilo
mielonego mięsa z indyka
Jajko sztuk jeden
Bułka tartaMąkaPrzyprawySałataPomidorCebulaSer+ cokolwiek innego, co chcemy sobie położyć na burgera, jak pikle, ketchupy/majonezy wszelkiej
maści, etc.Koszt: ok. 25złWykonanie:
Mięso wrzucamy do miski, wbijamy
jajko, dorzucamy garstkę
bułki tartej i ze dwie płaskie łyżki
mąki, doprawiamy. Ja najczęściej doprawiam
pieprzem,
solą (duh) i do tego jakiś
miks - moim faworytem jest chyba
przyprawa do
żeberek, i marynata pikantna ;) w każdym razie - co kto lubi. Zagniatamy aż się wszystko połączy.Dzielimy nożem na 4 części, rozgrzewamy patelnię. Ja smażę na teflonowym grillu beztłuszczowo, ale jeżeli nie mamy teflonowej patelni - wylewamy kapkę
oliwy,
oleju, czy co tam.Mokrymi rękami formujemy płaskie, duuuże kotlety. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy potasianą w cieniutkie plasterki
cebulę, i podsmażamy tak, żeby się nie rozpadła (bo fajnie wygląda. Ale jak się rozpadnie, to dramatu nie ma.).Gdy kotlety się smażą opłukujemy liście
sałaty i kroimy
pomidora. Przekrawamy buły, kładziemy na talerzu, układamy na nich liście
sałaty. Kładziemy górną część
bułki na chwilę na patelni/grillu.Gdy kotlety są już gotowe na każdy z nich kładziemy jeden plaster
sera, przykrywamy pokrywką, czekamy aż
ser się rozpuści. Wykładamy kotleta na
sałatę, na to kładziemy
cebulkę,
pomidora, przykrywamy drugą częścią ciepłej teraz buły, wsuwamy (:Sylwia, dzięki za motywację ;)