Wykonanie
Czas na drugą kolorową, wyśmienitą
sałatkę. jest to jedna z moich ulubionych,
mogę się nią zajadać do woli (czyt. do momentu opróżnienia półmiska:)Jeśli chodzi o ilość oraz rodzaj składników - mieszamy i kombinujemy do woli. W moim przepisie zabrakło
zielonego groszku konserwowego, który również może pojawić się w tej
sałatce.
Makaron ryżowy możemy zastąpić tortellini lub sypkim
ryżem.
Ja użyłam takich oto składników:- 1
brokuł-
ser feta - pół kostki- puszka
kukurydzy- połowa
papryki czerwonej i żółtej- niepełna szklanka
makaronu ryżowego (przed gotowaniem)- 250 g
jogurtu naturalnego- łyżka
majonezu (można pominąć)- 2, 3 ząbki
czosnku-
sól,
pieprzBrokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie, ważne żeby go nie rozgotować. Po ugotowaniu odcedzamy, przelewamy zimną
wodą i dzielimy na mniejsze kawałki.Gotujemy
makaron ryżowy.
Fetę oraz
paprykę kroimy w kostkę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i przygotowujemy sos z
jogurtu,
majonezu i wyciśniętego
czosnku. Doprawiamy według uznania - ja dodałam tylko odrobinę
soli,
pieprz pominęłam ze względu na ostry smak
czosnku.
Sałatkę tą można również ułożyć warstwowo, jeśli zamierzamy podać w szklanym półmisku. Moja propozycja:1.część
brokuła2.
papryka3.
kukurydza.4.
makaron5.połowa sosu6.
feta7.reszta
brokuła i sos