ßßß Cookit - przepis na Moja Kuchnia: szaszłyki z grilla

Moja Kuchnia: szaszłyki z grilla

nazwa

Wykonanie

Mimo mało zachęcającej pogody pojechaliśmy na weekend na działkę. Pogoda na szczęście nas oszczędziła, padało malutko i głównie w porach które nas rekreacyjnie nie interesowały. Mały brykał, grabił z dziadkiem, woził taczkami z tatą a ze mną gotował jak zawsze. A propos, ostatnio byliśmy na pikniku rodzinnym w żłobku Bąbla. Były różne gry i zabawy włączające rodziców, jednym z nich było "jak znamy/znacie wasze dziecko". Żłobkowa Ciocia czytała opis dziecka a rodzice musieli zgadnąć, że to o ich brzdącu. Opis Bartka zaczynał się od słów "co rano gotuje dla całej grupy...." od razu wiedziałam, że to moje dziecko. Coraz bardziej jestem skłonna kupić mu te "wypasioną" stojącą kuchnię z pełnym wyposażeniem. Na szczęście są też w innych kolorach niż różowe.
Tym razem w grillowym menu były szaszłyki z indyka i żeberka inne niż ostatnio.
Marynata do indyka
sok z całej pomarańczy
1 łyżka sosu słodkiego chilli
1 łyżeczka miodu
1 łyżka syropu borówkowego
szczypta pieprzu cayenne
2 łyżki oliwy
W tej mieszaninie, pokrojony w kostkę, indyk powinien poleżeć kilka godzin, najlepiej całą noc. Gotowego indyka nadziewamy na szpadki naprzemiennie z warzywami.
Marynata do żeberek
2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki keczupu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 duża łyżka miodu
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki sosu worcester
1 łyżeczka sosu sojowe ciemnego
Żeberka pokrojone na porcje smarujemy gęstą marynatą i zostawiamy na noc. W trakcie grillowania kilkakrotnie smarujemy żeberka. Pycha.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/06/szaszyki-z-grilla.html