Świetnie smakuje też z kaszą jęczmienną - dzięki czemu skomponowałam dziś pełnowartościowy obiad dla mamy z cukrzycą ciążową.Składniki:350 gram jagnięciny z kością (2 nieduże kotlety)duży bakłażan4 duże, dojrzałe mięsiste pomidorylaska cynamonu2 papryczki chiliiliść laurowy2 ząbki czosnkusólSposób przygotowania:Jagnięcinę myjemy i zalewamy ok. 2 litrami wody. Gotujemy na wolnym ogniu z solą,cynamonem, papryczkami i liściem laurowym około półtorej godziny. Cynamon i mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości i wrzucamy do wywaru (kości i cynamon wyrzucamy) Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojonego w kostkę bakłażana i dusimy jeszcze ok. pół h. Dodajemy drobno pokrojone pomidory i dalej gotujemy jeszcze ok. 15 minut.Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną kolendrą.