ßßß Cookit - przepis na pikantna zupa z jagnięciny z bakłażanem i pomidorami

pikantna zupa z jagnięciny z bakłażanem i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Świetnie smakuje też z kaszą jęczmienną - dzięki czemu skomponowałam dziś pełnowartościowy obiad dla mamy z cukrzycą ciążową.
Składniki:
350 gram jagnięciny z kością (2 nieduże kotlety)
duży bakłażan
4 duże, dojrzałe mięsiste pomidory
laska cynamonu
2 papryczki chilii
liść laurowy
2 ząbki czosnku
sól
Sposób przygotowania:
Jagnięcinę myjemy i zalewamy ok. 2 litrami wody. Gotujemy na wolnym ogniu z solą,cynamonem, papryczkami i liściem laurowym około półtorej godziny. Cynamon i mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości i wrzucamy do wywaru (kości i cynamon wyrzucamy) Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojonego w kostkę bakłażana i dusimy jeszcze ok. pół h. Dodajemy drobno pokrojone pomidory i dalej gotujemy jeszcze ok. 15 minut.Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną kolendrą.
Źródło:http://slodziutkamama.blogspot.com/2014/09/pikantna-zupa-z-jagnieciny-z-bakazanem.html