Wykonanie
... i nie tylko ;-) Oto prosty sposób, aby zawsze
mieć pod ręką pyszny
pomidorowy sos - niezależnie od tego co chcemy z nim zrobić. Nadaje się do
makaronów, pizzy, a i
mięsa na pewno będą z nim smaczne, a wersja smakowa zależy tylko od tego, jakich przypraw dodamy :-)
SOS DO SPAGHETTI z 2,5 kg
pomidorów wychodzi około 5 słoików 700 mldowolna ilość
pomidorów (używałam nieduże, podłużne z małą ilością pestek) na każdy słoik:- 1
listek laurowy- 2-3 ząbki
czosnku- płaska łyżeczka
tymianku- szczypta
soliPomidory myjemy, kroimy na połówki i układamy ciasno w słoikach. Wstawiamy do garnka (na dnie układamy ściereczkę) i zalewamy
wodą do około połowy wysokości słoików - gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny ( w tym czasie
pomidory ładnie zmiękną).Do każdego słoika nakładamy
przyprawy, zakręcamy i pasteryzujemy jeszcze przez 15 minut. Wyjmujemy z garnka, stawiamy nakrętką do dołu i studzimy.
Pomidorki takie przed użyciem wystarczy zmiksować - oczywiście wcześniej pozbywamy się
listka laurowego ;-)Ten pyszny przepis pochodzi z książki:
SMACZNEGO :-)