Wykonanie
Pierś z kurczaka to taka oczywista oczywistość dla każdej Słodkiej Mamy. Jednak marynowanie w ulubionych ziołach i dodatek pysznego, pikantnego sosu zmienia ją w pyszne, niebanalne danie. Przepis na
sos śliwkowy znajdziesz tutaj.Zamiast
tymianku możesz oczywiście użyć innego ulubionego
zioła. Dla mnie cała pierś to zdecydowanie za dużo więc zrobiłam z niej dwie porcje.Składniki:nieduża
pierś z kurczakałyżeczka
oliwy z oliwekłyżeczka suszonego
tymiankukilka kropel
soku z cytrynyszczypta
soliłyżka pikantnego
sosu śliwkowego (przepis tutaj)Sposób przygotowania:Pierś kroimy wzdłuż na pół tak żeby powstały dwa cienkie kawałki.
Tymianek mieszamy z
oliwą z oliwek,
cytryną i
solą i marynatą smarujemy
kurczaka. Wkładamy na 2-3 h do lodówki. Rozgrzewamy grilla albo patelnię grillową i grillujemy po ok. 5 minut po obu stronach aż się zrumieni. Podajemy z
sosem śliwkowym. Smacznego!