Wykonanie
Kasza jęczmienna kojarzy mi się z krupnikiem gotowanym w rodzinnym domu, muszę przyznać, że to było najgorsze z możliwych dań, jakie mogło się trafić... A dzisiaj? Dzisiaj się wszystko zmieniło.
Kaszę jęczmienną gotowałam pierwszy raz w moim dorosłym życiu. I pewnie nie gotowałabym dalej, gdyby nie przepisy jakie otrzymuję od pani dietetyk.Poniżej propozycja podania
kaszy jęczmiennej z pieczonymi w rękawie warzywami.
Składniki:1/2 średniej
cukinia1-2
pomidoryprzyprawy do smaku:
sól,
oregano,
majeranek - co lubicie2-3 łyżki
kaszy jęczmiennejPrzygotowanie:
Kaszę gotujemy jak na opakowaniu, warzywa kroimy w kawałki i wkładamy do rękawa do pieczenia. Nastawiamy piekarnik i pieczemy. Na talerz wykładamy 3 łyżki ugotowanej
kaszy jęczmiennej, dookoła układamy upieczone warzywa i polewamy sosem, jaki się pojawił.Całość mieszamy i wcinamy! PYCHA! Propozycja do zjedzenia jako samodzielne danie np. na kolację, bądź jako dodatek do grillowanego kawałka
kurczaka bądź
indyka. Wtedy też będzie to danie dietetyczne.Smacznego!Pomysł na danie zainspirowany przepisami od pani Moniki Dajkowskiej-Bichta; dietetyk kliniczny.