Wykonanie
Na wstępie zaznaczę, iż mam nadzieję, że żaden Włoch nie będzie miał mi za złe, że to co przygotowałam nazwałam pizzą. A mogłoby być tak dlatego, że ciasto do tej pizzy to nie tradycyjne
drożdżowe, ale francuskie. Jest bardzo łatwe w użyciu, a także nie musi rosnąć co najmniej kilkudziesięciu minut w przypadku tego pierwszego, co zaoszczędza nam sporo czasu.Tym razem postanowiłam zrobić pizzę w dwóch wersjach nazwanych przeze mnie męską i damską. Pierwsza z nich skierowana jest do typowych mięsożerców, druga zaś jest lżejsza i zdrowsza. Oczywiście robiąc własną pizzę można dowolnie łączyć użyte przeze mnie składniki lub też warto dodać takie, które najbardziej lubicie. W ten sposób uzyskacie potrawę w 100% odpowiadającą Waszym gustom.Składniki na 2 małe pizze (2-3 porcje):Wspólne:1 opakowanie
ciasta francuskiego1
przecier pomidorowy 200g lub puszka
pomidorów bez skórki1 kulka
sera mozzarella220 g
sera żółtego w kawałku (gouda, edamski)1
pomidorpół puszki
groszkuprzyprawy:
bazylia,
oregano,
słodka papryka,
sól,
pieprzOraz3
suszone pomidory w
oliwie3 plasterki
szynki surowej (parmeńskiej, szwarcwaldzkiej lub jamón serrano)garść
rukoliPizza męska:5 plasterków
salamikilka plasterków
kiełbasy1/2
cebuli1/2
czerwonej papryki3
korniszonki2
papryczki chilliPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania sosu . Jeśli mamy przecier, wystarczy przełożyć go do garnuszka, dolać 3-4 łyżki
wody oraz dosypać
bazylii,
oregano,
papryki,
soli i
pieprzu do smaku i zagotować mieszając.Jeśli robimy sos z
pomidorów to należy je odcedzić na sitku, przełożyć do garnka i gotować co najmniej kilkanaście minut by sos zgęstniał, a
woda odparowała (nie może być zbyt rzadki żeby nie rozmoczył ciasta). Na koniec dodać
przyprawy.
Gdy mamy gotowy sos, odstawiamy go i bierzemy się za przygotowywanie reszty składników. 1/3
mozzarelli kroimy w małą kosteczkę, a 2/3 w plastry.
Ser żółty ścieramy na tarce.
Pomidora kroimy w poprzek na plastry (wygląda lepiej niż pokrojony z góry do dołu).
Groszek odcedzamy.
Suszone pomidory kroimy na małe kawałeczki. Plasterki
szynki i
salami kroimy na 4 części.
Cebulę najlepiej przygotować w formie piórek, a
paprykę długich pasków .
Korniszonki tniemy na plasterki, a
papryczki chilli siekamy.Gdy przygotujemy wszystkie składniki, możemy wreszcie zacząć rozkładać je na cieście, które kroimy na pół i kładziemy na dwóch blachach na papierze do pieczenie lub podkładzie silikonowym. Zaczynamy od równomiernego rozprowadzenia
sosu pomidorowego na obu pizzach. Następnie rozkładamy resztę składników, pamiętając, by
surowych pomidorów nie kłaść bezpośrednio na spodzie (puszczą sok i mogą rozmoczyć ciasto).
Mozzarellę w kostkach dodajemy do pizzy męskiej, a tę w plasterkach do damskiej.Na koniec posypujemy
żółtym serem w proporcjach odwrotnych do
mozzarelii (2/3 na męską i 1/3 na damską). Obie pizze posypujemy
papryką i
oregano i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Jeżeli pieczemy równocześnie na dwóch blachach lepiej ustawić funkcję termoobieg by ciepło rozprowadzało się równomiernie, a jeśli tylko jedną to lepszym wyjściem będzie funkcja góra-dół. Pizze pieczemy ok. 20 minut.