ŚLEDZIK POD PIERZYNKĄ .

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI
- 50 dek płatów śledziowych solonych
- 3 4 ogórki korniszony
- 1 jabłko
- 3 jajka na twardo
- słoiczek buraczków zakwaszanych
- majonez
- pieprz
- sól
- cebula biała
- cebula czerwona
- 3 ziemniaki ugotowane
WYKONANIE
Śledzie myjemy
moczymy co najmniej w 3 wodach
następnie kroimy w drobne kawałki i zaczynamy układanie
dno naczynia smarujemy majonezem
układamy kawałki śledzi następnie
ziemniaki pokrojone w kostkę doprawiamy pieprzem na ziemniaki pokrojony drobno korniszon
śledzie
warstwa majonezu
buraczek zakwaszany
cebula drobno pokrojona biała i czerwona
śledzie
majonez
jabłko starte na tarce o grubych oczkach
kończymy jajkiem startym na tarce doprawionym sola i pieprzem
przybieramy jak nam się podoba
najważniejsze jest żeby każda warstwa była dobrze doprawiona pieprzem i solą
Źródło:http://kulinarnemarzenia.blogspot.com/2015/01/sledzik-pod-pierzynka.html