ßßß Cookit - przepis na GULASZ WĘGIERSKI ZAPIEKANY W DYNI .

GULASZ WĘGIERSKI ZAPIEKANY W DYNI .

nazwa

Wykonanie

SKŁAD
- 50 dag mięsa gulaszowego
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 łyżka keczupu
- 2 czerwone papryki
- 1 zielona papryka
- 1 marchewka
- papryka słodka
- papryka ostra
- odrobinę sosu chili
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- 30 dag pieczarek
- łyżka koncentratu pomidorowego
- ser włoski (grana padano)
lub jaki macie do zapieczenia
WYKONANIE
Ja ten gulasz robię bez grama tłuszczu .
Mięso kroimy w drobną kostkę doprawiamy solą pieprzem wrzucamy do garnka i czekamy aż odparuje woda i mięso się lekko zarumieni .Zrumienione mięso podlewamy wodą wlewamy pomidory z puszki ,keczup sos chili wyciskamy czosnek cebulkę kroimy w piórka pieczarki w ćwiartki ścieramy marchewkę dodajemy resztę przypraw paprykę słodką ,ostrą liść laurowy łyżkę koncentratu pomidorowego i świeże papryki pokrojone w paski doprawiamy sola pieprzem i wolniutko gotujemy podlewając woda tak żeby nie był zbyt rzadki ponieważ zapiekamy go w dyni.Gdy mięso będzie gotowe przygotowujemy dynię odkroimy górę dyni powstanie nam kapelusz oczyszczamy dynie z ziaren jak jest już gotowa nacieramy ścianki solą i pieprzem nakładamy gulasz i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach około 30 minut w zależności od grubości dyni najlepiej sprawdzać czy skórka jest miękka to znaczy ze dynia gotowa do podani na kilka minut przed wyjęciem posypujemy gulasz serem żeby się rozpuścił i gotowe .
Źródło:http://kulinarnemarzenia.blogspot.com/2014/09/gulasz-wegierski-zapiekany-w-dyni.html