Wykonanie
Ten pasztet powstał spontanicznie, pod wpływem impulsu. Krótki przegląd lodówki i szafek i oto on:pasztet z
cieciorki,
pieczarek i dużą ilością
zieleniny.
Składniki:400g suchej
cieciorki ( namoczonej wcześniej przez noc)1 szklanka
pistacji (zmielonych)8 średniej wielkości
pieczarek2
cebule1/2 szkl. zmielonych
płatków owsianych2 łyżki mielonego lnupęczek
koperku i
szczypiorku (posiekany)1 łyżeczka
suszonej pietruszki1/2 szkl. prażonych pestek dyni
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Cieciorkę ugotować do miękkości.
Pieczarki pokroić w plastry i usmażyć razem z
cebulą. Wszystkie składniki na pasztet (oprócz pestek dyni) umieścić w dużej misce i przy pomocy ręcznego blendera zmiksować na gładką, lepką masę. Dodać uprażone
pestki dyni, doprawić do smaku.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Na wierzchu można posypać
pestkami dyni. Piec przez ok. 50 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po tym czasie pasztet wyjąć z pieca i zostawić w formie do wystygnięcia, najlepiej na kilka godzin.