Wykonanie
Zapiekanki są fajną opcją obiadową. Dziś polecam zapiekankę z
makaronem penne,
kurczakiem,
brokułem oraz
pomidorowym aksamitnym sosem z
mascarpone.300 g
makaronu penne300 g
brokuła1 podwójna lub 2 pojedyncze
piersi z kurczaka250 g
serka mascarpone1 puszka krojonych
pomidorówkilka (5)
suszonych pomidorów1
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżeczka słodkiej i
ostrej paprykisól,
pieprz,
cukieroliwa do smażeniadodatkowo:
parmezan + 2
suszone pomidory (do posypania zapiekanki przed podaniem)
Brokuł gotujemy ok 5 minut i blanszujemy zimną
wodą, aby nie stracił swojego zielonego koloru.
Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy słodką i
ostrą papryką,
solą oraz
pieprzem, a następnie smażymy.
Makaron penne gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy na durszlaku zimną
wodą i przekładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego wcześniej tłuszczem. Dodajemy
brokuły i
kurczaka, mieszamy.Przygotowujemy sos. Na rozgrzanej
oliwie należy zeszklić pokrojoną w kostkę
cebulę, dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie
pomidory z puszki, pokrojone w paski
suszone pomidory oraz
sól,
pieprz, szczyptę
cukru i
bazylię. Dusimy kilka minut. Na końcu wymieszać wszystko z
serkiem mascarpone.Zapiekamy w piekarniku 40 minut w temperaturze 180 stopni.Przed podaniem zapiekankę możemy posypać startym
parmezanem oraz pokrojonymi w kostkę
suszonymi pomidorami.