Wykonanie
Tortownica śr. : 30cmSkładniki:
truskawki - ok 1 kg
galaretki truskawkowe - 2szt.
galaretka agrestowa lub inna - 1szt.Wyrób śmietanopodobny - 1l ( jest to produkt słodzony) - ewentualnie
śmietana kremówka i wtedy dodać trzeba
cukierbiszkopt - cieniutki z 3
jajka 1/2 szkl
mąki pszennej, łyżka m. ziemniaczanej, 1/2 szkl
cukru,
proszek do pieczenia - wykonanie jak każdy
biszkopt.
biszkopt - z 4
jajek - 3/4 szkl.
mąki, 1 łyżka
mąki ziemniaczanej, 1/2 szkl.
cukru,
proszek do pieczenia.Po upieczeniu
biszkopt nasączam - 1szkl -
woda z
cytryną, ewentualnie z kwaskiem
cytrynowym, aromat
arakowy, łyżka
cukruRozpuszczam 2
galaretki truskawkowe z 0,5 l gorącej
wody. Produkt śmietanopodobny ubijam z łyżką
cukru. Dodaję wystudzoną
galaretkę i dokładnie mieszam mikserem,
potem wrzucam kawałki
truskawek i mieszam łyżką. Wstawiam masę na trochę do lodówki, żeby się ścięła. Następnie masę wylewam na
biszkopt, znowu wstawiam do lodówki, żeby lepiej zastygła. Na masę wykładam połówki
truskawek i również delikatnie ścięta
galaretkę. Całość wstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby dobrze zastygło.