ßßß Cookit - przepis na Dżem śliwkowo-brzoskwiniowy

Dżem śliwkowo-brzoskwiniowy

nazwa

Wykonanie

W sklepach pojawiły się piękne, dojrzałe śliwki i słodkie brzoskwinie. Aż kusi, by zrobić z nich dżem, by zachować letnie smaki na zimowe miesiące.
Ale, szczerze mówiąc, wątpię, by chociaż jeden słoik dotrwał do zimy. Dżem jest przepyszny, idealnie słodki o uroczej, różowej barwie. Słoiki znikają błyskawicznie!
/Plum and peach jam
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
1,2 kg śliwek węgierek
800 g brzoskwiń
400 g cukru
2 opakowania konfiturexu 3:1
Przygotowanie:
Owoce umyć i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, dolać nieco wody i gotować do miękkości, często mieszając, by się nie przypaliły. Następnie dodać konfiturex i zagotować. Dodać cukier i gotować przez kolejne 5 minut. Nie wolno zapomnieć o mieszaniu, bo się przypali. Zebrać powstałą pianę za pomocą łyżki. Dżem przełożyć do czystych i sparzonych słoików, zakręcić i odstawiać odwrócone do góry dnem do wystudzenia.
Ingredients:
1 . 2 kg plums
800 g peaches
400 g of sugar
2 packages gelling sugar 3:1
Preparation:
Wash fruit and cut into pieces. Toss into the pot, pour a little water and cook until tender, stirring frequently. Then add the gelling sugar and bring to a boil. Add the sugar and cook for another 5 minutes. Do not forget about stirring because it burns. Collect the resulting foam with a spoon. Pour jam into clean jars, close them and turn upside down to cool.
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/08/w-sklepach-pojawiy-sie-piekne-dojrzae.html