Wykonanie
W sklepach pojawiły się piękne, dojrzałe
śliwki i słodkie
brzoskwinie. Aż kusi, by zrobić z nich
dżem, by zachować letnie smaki na zimowe miesiące.Ale, szczerze mówiąc, wątpię, by chociaż jeden słoik dotrwał do zimy.
Dżem jest przepyszny, idealnie słodki o uroczej, różowej barwie. Słoiki znikają błyskawicznie!
/Plum and peach jam(scroll down to see a recipe in English)Składniki:1,2 kg
śliwek węgierek800 g
brzoskwiń400 g
cukru2 opakowania konfiturexu 3:1Przygotowanie:
Owoce umyć i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, dolać nieco
wody i gotować do miękkości, często mieszając, by się nie przypaliły. Następnie dodać konfiturex i zagotować. Dodać
cukier i gotować przez kolejne 5 minut. Nie wolno zapomnieć o mieszaniu, bo się przypali. Zebrać powstałą pianę za pomocą łyżki.
Dżem przełożyć do czystych i sparzonych słoików, zakręcić i odstawiać odwrócone do góry dnem do wystudzenia.
Ingredients:1 . 2 kg plums800 g peaches400 g of sugar2 packages gelling sugar 3:1Preparation:Wash fruit and cut into pieces. Toss into the pot,
pour a little water and cook until tender, stirring frequently. Then add the gelling sugar and bring to a boil. Add the sugar and cook for another 5 minutes. Do not forget about stirring because it burns. Collect the resulting foam with a spoon.
Pour jam into clean jars, close them and turn upside down to cool.