Wykonanie
Ostatnio z mamą nawkładałyśmy
śliwek do słoików. Na zimę. Jak później takie zapasy można wykorzystać? Do ugotowania kompotu, do knedli, do ciasta.Składniki:
śliwkicukierIlości
śliwek i oczywiście słoików wedle uznania.Ze
śliwek usuwamy pestki.
Nasze
śliwki.Następnie do słoika wrzucamy
śliwki tak, by przykryły dno. Wsypujemy na to 2 łyżki
cukru.
Pierwsza warstwa
śliwek.I czynność tę powtarzamy. Trochę
śliwek i na nie
cukier.
Druga warstwa
śliwek.I znów to samo.
Trzecia warstwa
śliwek.Na samą górę upychamy tyle
śliwek ile wejdzie (i tak wszystkie później opadną). Cukrujemy.
Słoik tuż przez zamknięciem.Zakręcamy słoik. Wstawiamy do garnka i zalewamy zimną
wodą, po czym stawiamy na gaz.
Słoiki gotowe do zagotowania.Gotujemy je. Gdy
woda zacznie wrzeć to gotujemy je jeszcze przez około 15 minut.Życzymy smacznego!