Wykonanie
Co na obiad?Pytanie nie jest łatwe, szczególnie gdy na dworze żar leje się z nieba.Bo ogólnie przyjęte jest, że jak obiad, to na ciepło.Na szczęście mamy coś takiego jak chłodnik!W lecie z pomocą przychodzi cała gama świeżych warzyw, z których można sobie takie chłodzące cudo wyczarować w dosłownie 15 minut!Zdecydowałam się w pierwszej kolejności na hiszpańskie gazpacho. Na najbardziej klasyczną, najpopularniejszą odmianę wywodzącą się z Andaluzji.
Gazpacho(scroll down to see a recipe in English)Składniki:4 duże
pomidory½
czerwonej papryki½
żółtej papryki4
ogórki gruntowe
cebula dymkaząbek
czosnku2 kromki
chleba pszennego lub żytniego
razowego (bez skórki)½ szklanki
wody1 łyżka
białego octu winnego2-3 łyżki
oliwy z oliwekpieprz,
sól,
cukierszczypiorek do posypaniaPrzygotowanie:Sparzyć
pomidory, obrać i pokroić. Dodać pokrojone
papryki i obrane
ogórki (odłożyć po kawałku),
czosnek i
cebulę. Zmiksować.
Chleb namoczyć w wodzie, odcisnąć i dodać do warzyw. Wlać
ocet i
oliwę, przyprawić i ponownie zmiksować.Schłodzić w lodówce.Pozostałą
paprykę i
ogórka pokroić w kostkę, wymieszać ze
szczypiorkiem i posypać zupę przed podaniem.
Ingredients:4 large tomatoes½ red pepper½ yellow pepper4 Ground cucumbers1 spring onion1 clove of garlic2 slices of whole wheat bread or wholemeal rye bread (without crust)½ glass of water1 tablespoon white
wine vinegar2-3 tablespoons of
olive oilpepper, salt, sugarchives for sprinklingPreparation:Blanch the tomatoes, peel and cut. Add chopped peppers and peeled cucumber (keep a piece for later), garlic and onion. Blend.Soak the bread in water, squeeze and add to the vegetables.
Pour the vinegar and
olive oil, season and mix again.Cool in the fridge.The rest of the pepper and cucumber cut into cubes, mix with chives and sprinkle the soup before serving.