ßßß Cookit - przepis na Chleb żytnio-orkiszowy z makiem i siemieniem lnianym na zakwasie

Chleb żytnio-orkiszowy z makiem i siemieniem lnianym na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Lubię chleby pełne ziaren. Dodają każdej kromce nieco charakteru i sprawiają, że bochenek nie jest, że tak powiem, zwyczajny.
Miękisz chleba z makiem wygląda cudownie-małe, czarne kropeczki odznaczają się z ciasta.
W smaku wyszedł bardzo dobry-lekko kwaskowaty, dzięki dodatkowi zakwasu, jednak nie na tyle, by nie pasował do słodkich dodatków, dżemów i konfitur.
Chleb żytnio-orkiszowy z makiem i siemieniem lnianym na zakwasie
/Sourdough spelt rye bread with poppy seeds and flaxseeds
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
300 g zakwasu żytniego (100% hydracji)
450 g mąki orkiszowej typ 700
125 g mąki żytniej razowej typ 2000
25 g otrąb pszennych
1 łyżka soli
300 g letniej wody
1 łyżka miodu
1 łyżeczka świeżych drożdży (opcjonalnie)
50 g nasion maku (+ na posypkę)
50 g nasion siemienia lnianego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść gładkie ciasto. Zostawić na 2 - 2 1/2 godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.
Następnie przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Po wyrośnięciu naciąć, spryskać wodą i posypać ziarnami maku. Piec z parą w 250 stopniach przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 210 i piec przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce.
Ingredients:
300 g rye sourdough starter (100% hydration)
450 g spelt flour T700
125 g wholemeal rye flour T2000
25 g of wheat bran
1 tablespoon salt
300 g lukewarm water
1 tablespoon honey
1 teaspoon fresh yeast (optional)
50 g poppy seeds (+ for sprinkle)
50 g flaxseeds
Preparation:
Mix all ingredients in a large bowl, then knead a smooth dough. Leave for 2 - 2 1/2 hours and knead 2 - 3 times at this time.
Then place in baking form lined with baking paper and leave to rise for 1-2 hours. After the dough has risen, cut, spray with water and sprinkle with poppy seeds. Bake with a steam in a oven at 250 degrees C for 10 minutes, then lower the temperature to 210C and bake for 20-25 minutes. Cool on a wire rack.
Panissimo-La Greg / Yeastspotting
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/07/chleb-zytnio-orkiszowy-z-makiem-i.html