ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni codzienny

Chleb żytni codzienny

nazwa

Wykonanie

Mijają dni, miesiące i nikt nie wie kiedy. Przecież niedawno jeszcze prószył śnieg, a dziś jest już piękny, słoneczny dzień.
Pachnący bzem maj i matury prawie za mną.
Dziś pragnę się podzielić przepisem na bardzo łatwy żytni chlebek drożdżowy. Błyskawiczny w przygotowaniu.
Jest mięciutki w środku i ma ładny, porowaty miękisz. Dodatek kminku nadaje mu specyficznego, nieco rustykalnego posmaku.
/ The daily rye bread
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
Zaczyn:
60 g mąki żytniej pełnoziarnistej (najlepiej grubomielonej)
25 g świeżych drożdży
125 g letniej wody
Ciasto chlebowe:
cały zaczyn
250 g mąki żytniej jasnej (u mnie typ 1400)
100 g mąki pszennej chlebowej
20 g otrębów pszennych
250 g letniej wody
łyżka kminku
łyżeczka soli
mak do posypania
Przygotowanie:
Przygotować zaczyn: drożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać z mąką. Kiedy wyrośnie, dodać wodę oraz oba rodzaje mąk, sól, otręby i kminek. Wyrabiać do dokładnego wymieszania składników przy pomocy miksera. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Następnie przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut. Posypać makiem i piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 50 minut. Wystudzić na kratce.
Ingredients:
The leaven:
60 g wholemeal rye flour (preferably stone-ground)
25 g of fresh yeast
125 g lukewarm water
Bread dough:
all the leaven
250 g rye flour T1400
100 g of wheat bread flour
20 g of wheat bran
250 g lukewarm water
tablespoon cumin
teaspoon salt
poppy seeds for sprinkling
Prepare the leaven: dissolve yeast in water and mix with the flour. When it grows, add water, and both types of flour, salt, wheat bran and cumin. Knead using a mixer to combine the ingredients accurately. Let it stand in a warm place to rise for about 40 minutes. Then place in olied or lined with baking paper baking form and leave to rise for 30-60 minutes. Sprinkle with poppy seeds and bake at 200C degrees for about 50 minutes. Cool on a wire rack.
Panissimo-Sono io, Sandra / Yeastspotting
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/05/chleb-zytni-codzienny.html