Otrzymałam od firmy Zielony Nurt olej ze słonecznika i postanowiłam użyć go do prostej sałatki greckiej zamiast oliwy z oliwek. Efekt by zaskakująco dobry-olej bardzo fajnie wkomponował się w smak warzyw i sera, a dodatek prażonych ziaren słonecznika był dosłownie wisienką na torcie :)Sałatka a'la grecka z olejem słonecznikowym/(Almost) Greek salad with sunflower seeds oil(Scroll down to see a recipe in English)Składniki:główka sałaty2 pomidoryogórekser fetaolej z pestek słonecznikazioła prowansalskieuprażone ziarna słonecznikaPrzygotowanie:Olej wymieszać z ziołami. Ogórki pokroić w półksiężyce, pomidory i ser feta w kostkę. Sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Warzywa wymieszać razem z olejem i posypać uprażonymi ziarnami słonecznika.Ingredients:lettuce2 tomatoescucumberfeta cheesesunflower seed oilHerbes de Provenceroasted sunflower seedsPreparation:Oil mixed with herbs. Cucumbers cut into half-moons, tomatoes and feta cheese into cubes. Rinse lettuce, dry and tear into pieces. Mix vegetables together with the oil and sprinkle with roasted sunflower seeds.