Wykonanie
Knekkebrødprzepis podaję za Marzeną(scroll down to see a recipe in English)Składniki:200 ml (35 g)
otrębów pszennych200 ml (85 g)
płatków owsianych200 ml (115 g) pestek dyni (dałam 85 ml-50 g)200 ml (100 g) pełnoziarnistej
mąki żytniej200 ml (115 g)
ziaren słonecznika100 ml (80 g)
siemienia lnianego100 ml (70 g) ziaren
sezamu (dałam 215 ml-150g)2 łyżeczki
soli700 ml
wodyPrzygotowanie:Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut.Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut.Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje.Najlepiej przechowywać w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.
Jednocześnie czerwcowe pieczenie dało mi okazję do wykorzystania nasion
siemienia lnianego, które otrzymałam od firmy Zielony Nurt .
Ingredients:200 ml (35 g) wheat
bran200 ml (85 g) oat flakes200 ml (115 g) pumpkin seeds (I gave 85 ml-50 g)200 ml (100 g) whole grain rye
flour200 ml (115 g) sunflower seeds100 ml (80 g) flaxseed100 ml (70 g)
sesame seeds (215 ml gave 150g)2 teaspoons salt700 ml waterPreparation:Mix all ingredients and let stand for 10 minutes.Put baking paper on a
tray and thinly spread the dough
thin, even layer.Put into preheated oven to 150 C degrees with convection for 10 minutes.After 10 minutes, pull out and cut into squares. Put it back into the oven for 30-40 minutes
more.Pull out and leave to cool - when it cools it hardens.Best stored in a glass or ceramic container with air-permeable cover.
Panissimo-Nondisolopane