Wykonanie
Moje pierwsze podejście do muffinów na wytrawnie. Muszę przyznać, że bardzo udane-coś w sam raz dla wielbicieli
brokułów. Inspirowany przepisem znalezionym na Kuchniokracji .
Składniki:300g
brokułów200g
mąki (u mnie pół na pół pszenna tortowa i orkiszowa pełnoziarnista)1/4 szklanki
mleka1/4 szklanki
wody2
jajka2 łyżki ostrej
musztardypół łyżeczki
sodysól i
pieprzPrzygotowanie:
Brokuły zmiksować z
mlekiem,
musztardą i
wodą na dość gładką masę. Następnie dodać
jajka,
sodę i
przyprawy, wymieszać. Na koniec dodajemy
mąkę-powstała masa jest dość gęsta, ale nie sztywna- w razie czego należy dodać odrobinę
wody. Przelać ciasto do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem.
Z przepisu wychodzi 12 muffinów, każdy po 85 kcalSmacznego!