Wykonanie
Łosoś to zdecydowanie jedna z moich ulubionych ryb. Ostatnio musiałam przyrządzić go "na szybko", użyłam więc tego, co miałam pod ręką, skutkiem czego powstała ta propozycja, którą szczerze polecam :)Składniki:- filety z
łososia-
cytryna-
zioła prowansalskie-
rozmaryn-
tymianek-
kurkuma-
sól-
pieprz- tłuszcz do smażeniaFiletów używamy tyle, ile jest nam potrzebne - ja miałam jeden dość duży, który pokroiłam na trzy kawałki. Jeśli nas filet jest ze skórą, to ją odcinamy.
Teraz traktujemy naszą
rybkę z dwóch stron
przyprawami - najpierw skrapiamy go
sokiem z cytryny,
potem posypujemy
solą,
pieprzem i
ziołami (powinno być ich dość sporo), na końcu zaś lekko
kurkumą, dzięki temu nasza
rybka będzie miała ładny kolor :)
Teraz
pora na smażenie - ile osób, tyle opinii na temat tego, którego powinniśmy użyć. Większość optuje za
masłem, najlepiej klarowanym, mnie osobiście również bardzo smakuje
łosoś smażony na
smalcu. Nie polecałabym za to
zwykłej margaryny do smażenia, jest w niej moim zdaniem za dużo
wody.
Czas smażenia nie jest długi - wystarczy raptem kilka minut z każdej strony. Gotową
rybę podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami, świetnie smakuje również na zimno jako przekąska.Smacznego!