Wykonanie
Dziś kolejny pomysł na
makaron - smaczny, pożywny i sycący :)Składniki:- pojedyncza
pierś z kurczaka- 250 g
pieczarek- dwie małe
cebule- 200 ml
śmietany 18%- pół pęczka
natki pietruszki- 100 g
masła /
margaryny-
sól,
pieprz, czerwona
słodka paprykaZaczynamy od
kurczaka - pierś myjemy, a następnie kroimy w doś ć drobną kostkę. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i
czerwoną papryką, mieszamy, odstawiamy do lodówki. Teraz nadchodzi
pora na krojenie pozostałych składników -
cebuli w kostkę, a obranych
pieczarek w półplasterki. Na połowę tłuszczu wrzucamy
cebulę, podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy
pieczarki oraz niedużą iloś ć
soli, by szybciej zmiękły. W międzyczasie wstawiamy
wodę na
makaron.
Gdy całoś ć będzie usmażona, wrzucamy posiekaną
pietruszkę, mieszamy, trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę, a następnie przekładamy zawartoś ć patelni do jakiegoś naczynia i niech sobie tam leży :)
Na tej samej patelni rozpuszczamy resztę tłuszczu i wrzucamy na niego
kurczaka.
Gdy będzie już usmażony, dodajemy
pieczarki z
cebulą i trzymamy chwilkę wszystko razem na ogniu, doprawiamy do smaku.
Pora na
śmietanę. Mieszamy ją z odrobiną
wody, hartujemy poprzez dodanie do niej łyżki składników sosu, a następnie wylewamy na patelnię przy wyłączonym gazie. Mieszamy, kosztujemy, jeśli trzeba doprawiamy dodatkowo. Gdyby sos wyszedł za gęsty, możemy rozcieńczy ć go
wodą.
Standardowo - szkoły podawania są dwie - gotowym sosem polewamy
makaron albo mieszamy wszystko razem. Podajemy z listkami
pietruszki.Smacznego!