ßßß Cookit - przepis na *Inspiracja z www.kwestiasmaku.com

*Inspiracja z www.kwestiasmaku.com

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz zrobiłam ten makaron jakieś dwa lata temu. I wracam do niego tak często, że mogę go wykonać z zamkniętymi oczami. Jest mega szybki do przygotowania, nie zawiera niezliczonej ilości składników, smakuje obłędnie i zadowoli naprawdę każde podniebienie.
Sprawdza się świetnie na spotkaniach z przyjaciółmi, zwłaszcza że można go przygotować trochę wcześniej, a przed samą kolacją dodać jedynie sos. Bardzo, bardzo polecam. A ja biegnę do kuchni szykować go po raz kolejny. Tym razem na ogromną imprezę, więc trzymajcie kciuki żeby mi wystarczyło sił na tarcie cukinii :)
Potrzebujesz (składniki dla 4 osób):
250 g makaronu typu penne (najlepiej pełnoziarnistego),
jedna cukinia starta na tarce na grubych oczkach,
150 g boczku pokrojonego w drobniutką kosteczkę (lub cieniutkie paseczki jeśli używasz boczku już pokrojonego),
2 żółtka,
2 łyżki mascarpone,
łyżka oliwy,
sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie kiedy makaron się gotuje rozgrzej patelnię, wrzuć na nią pokrojony boczek i podsmaż przez kilka minut aż wytopi się tłuszcz a boczek się lekko zrumieni. Teraz dodaj startą cukinię i smaż całość około 4 minut.
W małej miseczce połącz żółtka, mascarpone i oliwę. Popieprz do smaku.
Makaron odcedź na durszlaku pozostawiając odrobinę wody z gotowania (najlepiej nabierz ją kubeczkiem pod koniec gotowania klusek). Odcedzony makaron przełóż z powrotem do garnka, dodaj do niego cukinię z boczkiem, dokładnie wymieszaj. Dodaj wodę, która została z gotowania. Teraz ustaw garnek na minimalnym gazie i wlej sos z mascarpone i żółtek, wymieszaj całość dokładnie i trzymaj na gazie dosłownie kilkanaście sekund. Sos ma pozostać kremowy, zbyt długie gotowanie zrobi z niego jajecznicę!
Smacznego!
Źródło:http://gotowanieodswieta.blogspot.com/2014/06/makaron-z-boczkiem-i-cukinia-w-kremowym.html