Wykonanie
Pierwszy raz zrobiłam ten
makaron jakieś dwa lata temu. I wracam do niego tak często, że
mogę go wykonać z zamkniętymi oczami. Jest mega szybki do przygotowania, nie zawiera niezliczonej ilości składników, smakuje obłędnie i zadowoli naprawdę każde podniebienie.Sprawdza się świetnie na spotkaniach z przyjaciółmi, zwłaszcza że można go przygotować trochę wcześniej, a przed samą kolacją dodać jedynie sos. Bardzo, bardzo polecam. A ja biegnę do kuchni szykować go po raz kolejny. Tym razem na ogromną imprezę, więc trzymajcie kciuki żeby mi wystarczyło sił na tarcie
cukinii :)Potrzebujesz (składniki dla 4 osób):250 g
makaronu typu penne (najlepiej pełnoziarnistego),jedna
cukinia starta na tarce na grubych oczkach,150 g
boczku pokrojonego w drobniutką kosteczkę (lub cieniutkie paseczki jeśli używasz
boczku już pokrojonego),2
żółtka,2 łyżki
mascarpone,łyżka
oliwy,
sól,
pieprzWykonanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie kiedy
makaron się gotuje rozgrzej patelnię, wrzuć na nią pokrojony
boczek i podsmaż przez kilka minut aż wytopi się tłuszcz a
boczek się lekko zrumieni. Teraz dodaj startą
cukinię i smaż całość około 4 minut.W małej miseczce połącz
żółtka,
mascarpone i
oliwę. Popieprz do smaku.
Makaron odcedź na durszlaku pozostawiając odrobinę
wody z gotowania (najlepiej nabierz ją kubeczkiem pod koniec gotowania klusek). Odcedzony
makaron przełóż z powrotem do garnka, dodaj do niego
cukinię z
boczkiem, dokładnie wymieszaj. Dodaj
wodę, która została z gotowania. Teraz ustaw garnek na minimalnym gazie i wlej sos z
mascarpone i
żółtek, wymieszaj całość dokładnie i trzymaj na gazie dosłownie kilkanaście sekund. Sos ma pozostać kremowy, zbyt długie gotowanie
zrobi z niego jajecznicę!
Smacznego!