Wykonanie
Dziś kolejna propozycja szybkiej i pożywnej zupy. Kremy mają tę zaletę, że robi się je błyskawicznie, mają małą liczbę składników, ale za to ogrom smaku. Tym razem poszły w ruch ziarenka
groszku.Krem z
groszku ma piękny zielony kolor, jest aksamitny i ma w sobie cudowną
słodycz. Zapewniam Was, że zrobienie jej zajmie Wam tyle czasu ile trwają reklamy w przerwie filmu na niektórych kanałach TV. Zatem do dzieła!Potrzebujesz na 2 porcje:1 łyżkę
masła lub
oliwy1/2
cebuli pokrojonej w drobną kostkę1 opakowanie mrożonego
groszku (ok. 225g)75 ml
wodyokoło 350 ml
mlekasól i
pieprz1 łyżeczka
przyprawy chilli (lub do smaku)2 łyżki
soku z cytrynyWykonanie:W garnku rozgrzej na małym ogniu
masło lub
oliwę. Dodaj
cebulę i podsmaż ją bez zrumienienia do miękkości przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając.Dodaj
groszek (bez rozmrażania) i wlej
wodę. Zwiększ ogień do średniego i gotuj pod przykryciem do zmiękczenia
groszku (około 10 minut). Dodaj 300 ml
mleka, dopraw
solą,
pieprzem i mieszając zagotuj. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Wlej z powrotem do garnka, zagotuj i jeśli jest taka potrzeba dolej jeszcze trochę
mleka. Dopraw do smaku
chilli, i
sokiem z cytryny. Krem możesz podać z grzankami,
groszkiem ptysiowym lub zupełnie sam.Efekt:
Smacznego!Inspiracją był przepis z www.greenkitchenstories.com