Wykonanie
Tym razem deser jaglany, który przypomina sernik na zimno. Robimy różne jego wersje -
owocowe,
rodzynkowe,
orzechowe - wszystkie są przepyszne, ale ten z
daktylami i
bananem wyjątkowo przypadł nam do gustu. Deserki nalewamy do silikonowych foremek, które są bardzo wygodne, bo dzieci mogą same chwycić sobie
serek z lodówki, kiedy mają ochotę na coś pysznego ;)
Można przygotować wersję wegańską (z agarem) lub z
żelatyną. Składniki:
kasza jaglana ugotowana na miękko 1 szklanka
mleko ryżowe,
sojowe lub inne 1,5 szklankidojrzały
banan 1 szt
daktyle 8 sztagar lub
żelatyna 2 łyżeczkiPolewa:
krówki sojowe 4-5 szt
mleko sojowe 2 łyżkiDla osób uczulonych na
soję zamiast polewy krówkowej polecam
syrop daktylowy lub z agawy.Przygotowanie:
Daktyle zalać wrzątkiem, po kilku minutach (gdy zmiękną) odlać nadmiar
wody.
Żelatynę (lub agar) zalać 3 łyżkami
mleka i zostawić aby spęczniała.Resztę
mleka zagotować, wyłączyć kuchenkę, dodać żelatynę/agar i wymieszać do rozpuszczenia. Do gorącego
mleka wrzucić
daktyle, pokrojonego
banana,
kaszę i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Przelać do miseczek lub foremek silikonowych. (Aby po ostudzeniu wychodziły ładne "babeczki" można foremki lekko nasmarować np.
olejem)Polewę
krówkową przygotować rozpuszczając w gorącym
mleku pokruszone
krówki, można dodatkowo podgrzać wstawiając naczynie do gorącej
wody. (lepiej nie rozpuszczać w garnku na kuchence, bo bardzo łatwo przypalić ;)