ßßß Cookit - przepis na Jaglany deser daktylowo bananowy (bez mleka, jajek i glutenu)

Jaglany deser daktylowo bananowy (bez mleka, jajek i glutenu)

nazwa

Wykonanie

Tym razem deser jaglany, który przypomina sernik na zimno. Robimy różne jego wersje - owocowe, rodzynkowe, orzechowe - wszystkie są przepyszne, ale ten z daktylami i bananem wyjątkowo przypadł nam do gustu. Deserki nalewamy do silikonowych foremek, które są bardzo wygodne, bo dzieci mogą same chwycić sobie serek z lodówki, kiedy mają ochotę na coś pysznego ;)
Można przygotować wersję wegańską (z agarem) lub z żelatyną. Składniki:
kasza jaglana ugotowana na miękko 1 szklanka
mleko ryżowe, sojowe lub inne 1,5 szklanki
dojrzały banan 1 szt
daktyle 8 szt
agar lub żelatyna 2 łyżeczki
Polewa:
krówki sojowe 4-5 szt
mleko sojowe 2 łyżki
Dla osób uczulonych na soję zamiast polewy krówkowej polecam syrop daktylowy lub z agawy.
Przygotowanie:
Daktyle zalać wrzątkiem, po kilku minutach (gdy zmiękną) odlać nadmiar wody.
Żelatynę (lub agar) zalać 3 łyżkami mleka i zostawić aby spęczniała.
Resztę mleka zagotować, wyłączyć kuchenkę, dodać żelatynę/agar i wymieszać do rozpuszczenia. Do gorącego mleka wrzucić daktyle, pokrojonego banana, kaszę i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Przelać do miseczek lub foremek silikonowych. (Aby po ostudzeniu wychodziły ładne "babeczki" można foremki lekko nasmarować np. olejem)
Polewę krówkową przygotować rozpuszczając w gorącym mleku pokruszone krówki, można dodatkowo podgrzać wstawiając naczynie do gorącej wody. (lepiej nie rozpuszczać w garnku na kuchence, bo bardzo łatwo przypalić ;)
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/10/jaglany-deser-daktylowo-bananowy-bez.html