ßßß Cookit - przepis na Chleb gryczany (bez glutenu, mleka i jajek)

Chleb gryczany (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

Chlebek bezglutenowy na bazie mąki z niepalonej gryki - bez miksów, bez kukurydzy, ryżu. Charakterystyczny gryczany smak łagodzi dodatek karobu i kolendry. Wypieki z mąki gryczanej mają często tendencję do kruszenia się i szybkiego wysychania, ale aby temu zapobiec wystarczy dodać więcej siemienia
lnianego i skrobi np. ziemniaczanej. Chleb ten bardzo dobrze się kroi, nie rozsypuje się i nadaje się na kanapki do pracy czy szkoły.
Składniki:
mąka gryczana jasna 2 szklanki
skrobia ziemniaczana 1 szklanka
woda i/lub mleko sojowe 2 szklanki
siemię lniane mielone 3 łyżki
cukier ciemny brązowy 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
drożdże instant 1 torebka (7g)
olej 3 łyżki
karob mielony 2 łyżeczki
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
Zamiast części lub całości wody lepiej użyć mleka roślinnego (np. sojowego lub innego dozwolonego w ramach diety) chleb ładniej wyrośnie. (Mój jest tylko z wodą)
Skrobię ziemniaczaną można zastąpić tapioką lub skrobią kukurydzianą.
Karob można zastąpić łyżeczką kakao lub kawą instant z cykorii.
Przygotowanie:
Wymieszać suche składniki, dodać wodę (powinna być ciepła - około 30 stopni C) i olej. Wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do gęstych ciast.
Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki (moja keksówka ma wymiary 35 x 12 cm), wyrównać wierzch zmoczoną wodą dłonią, przykryć i pozostawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia (chleb powinien podwoić objętość)
Nagrzać piekarnik do 190 stopni C.
Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować wierzch "kisielem" przygotowanym z pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/4 szklanki wody, z dodatkiem łyżeczki oleju. Zabieg ten sprawi, że skórka będzie cieńsza i mniej wysuszona. Zapraszam do zakładki " Porady i triki ", gdzie znajdziesz opis przygotowania i więcej porad dotyczących bezglutenowych wypieków.
Piec około 45-50 minut bez termoobiegu. Sprawdzić suchym patyczkiem czy nie jest surowy w środku.
Po upieczeniu wyjąć z foremki i pozostawić do ostygnięcia - najlepiej położyć go najpierw na jednym, potem na drugim boku na bambusowej macie lub metalowej kratce.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/10/chleb-gryczany-bez-glutenu-mleka-i-jajek.html