Wykonanie
Testowałam już wiele bezglutenowych panierek, z których większość rozczarowała mnie bo wyjątkowo nie lubię gdy podczas smażenia panierka mięknie, a co gorsze odpada i przywiera się do patelni. Ostatnio używałam tylko
mąki kukurydzianej, która sprawdza się całkiem dobrze, zwłaszcza przy smażeniu ryb.
Bakłażan jest jednak gąbczasty i wchłania podczas smażenia dużo tłuszczu - aby temu zapobiec dodałam do ciasta mielone
siemię lniane. Efekt okazał się rewelacyjny - panierka jest bardzo chrupiąca i świetnie trzyma się plastrów
bakłażana. Polecam :)
Składniki:
bakłażan 1 szt
sól pół łyżeczki
pieprz czarny szczypta
papryka słodka pół łyżeczki
mąka kukurydziana 3 łyżki
siemię lniane mielone 1 łyżka
woda około pół szklankiPrzygotowanie:
Bakłażana obrać ze skórki, pokroić na plastry grubości 0,5 cm.
Mąkę wymieszać z mielonym
siemieniem lnianym, dodać
wodę i
przyprawy. Rozetrzeć na gładką masę, w razie potrzeby dodać więcej
wody. Plastry
bakłażana zanurzać w cieście i smażyć na
oleju na złoty kolor.