ßßß Cookit - przepis na Sernik z konfiturą jagodową na spodzie z kruszonych ciastek (bez glutenu)

Sernik z konfiturą jagodową na spodzie z kruszonych ciastek (bez glutenu)

nazwa

Wykonanie

Fantastyczny sernik w klasycznym nowojorskim stylu. Kremowy, puszysty i delikatny. Przepyszny :)
Składniki:
herbatniki bezglutenowe np. petit beurre 400 g
masło 150 g
tłusty twaróg mielony 750 g
cukier puder 1 szklanka
skórka cytryny 2 łyżeczki
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
jajka 3 szt kurze lub 10 przepiórczych
śmietana kremówka 3/4 szklanki
sok cytrynowy konfitura jagodowa, z czarnej porzeczki lub inna 50 ml
200 ml
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Wyłożyć formę (tortownicę) papierem do pieczenia. Pokruszyć herbatniki, rozdrobnić je w blenderze, dolać stopione masło i utrzeć na jednolitą masę. Masę przełożyć do formy, równomiernie rozprowadzić na dnie i bokach, ugnieść mocno używając np. szklanki o gładkich ściankach. Przykryć folią i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Twaróg i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając, następnie skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy, a na końcu sok z cytryny i śmietanę. Ubić mikserem.
Przelać masę na ciasteczkowy spód, wstawić do piekarnika i piec około 60 minut. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki - ciasto pozostawić w środku do ostygnięcia. Po około 2 godzinach przenieść do lodówki i schłodzić.
Konfiturę podgrzać lekko do rozpuszczenia (np. w mikrofalówce), polać wierzch sernika.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/06/sernik-z-konfitura-jagodowa-na-spodzie.html