ßßß Cookit - przepis na Angielski sernik na zimno

Angielski sernik na zimno

nazwa

Wykonanie

Przepis od Nigelli (Nigella Ekspresowo, przepis na sernik czereśniowy), ale go zmodyfikowałam. Tak jakby ten klasyczny Brytyjczyk przyjechał na wakacje do Polski :) Zmiana mała, ale znacząca, zamiast Philadelphi (o tym niżej), nasz swojski ser z metra.
120g herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)
75g miękkiego masła
300g twarogu półtłustego (najlepszy w smaku będzie kupowany "z metra")
3 łyżki roztopionego masła
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczka soku z cytryny
250 ml śmietany kremówki
owoce do przybrania (może być konfitura, owoce mrożone czy świeże)
Wykonanie:
Do przygotowania niezbędny będzie malakser lub food procesor lub inny robot, który za nas zmieli herbatniki, czy utrze ser. Jeśli nie posiadacie żadnego robota kuchennego, wtedy można sobie poradzić zwykłą drewnianą kulką, natomiast przepis będzie bardziej pracochłonny. Dlatego, w przypadku braku zaplecza technologicznego polecam kupienie serka śmietankowego już zmielonego. Najlepszy będzie Philadelphia, lub inny o wysokiej zawartości tłuszczu (w Biedronce podobno można kupić tańszy odpowiednik tego serka).
Zmiel herbatniki w swoim urządzeniu na drobne okruchy, a następnie dodaj miękkie masło i włącz urządzenie jeszcze raz, aby składniki się połączyły. Jeśli nie masz maszyny, to włóż herbatniki do plastikowej torebki i roztrzaskaj je tłuczkiem do mięsa, przesyp do miski i połącz z masłem.
Rozłóż przygotowane "ciasto" w tortownicy (20-24cm), dociskając je do dna, aż zacznie zachodzić na ścianki, tworząc rant. Blaszkę włóż do lodówki.
Ser utrzyj na puszystą masę, dodaj roztopione masło, cukier puder, ekstrakt waniliowy i sok cytrynowy. Masa musi być gładka.
Lekko ubij śmietanę i zmieszaj z twarogiem
Nałóż masę twarogową na ciasteczkowy spód i wygładź powierzchnie. Wstaw sernik do lodówki na min. 3 godziny. Przed samym podaniem udekoruj owocami lub konfiturą.
Smacznego!
Źródło:http://grubajadzia.blogspot.com/2012/04/angielski-sernik-na-zimno.html