ßßß Cookit - przepis na Falafel - placki z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek)

Falafel - placki z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

Placki z cieciorki (włoskiego grochu) inspirowane arabskimi falafel. Moje mają co prawda zdecydowanie mniej kulisty kształt, ale dzięki temu można je usmażyć na patelni w małej ilości oleju ;)
Składniki:
ciecierzyca ugotowana
(lub konserwowa)2 szklanki
mąka z ciecierzycy (lub jaglana)0,5 szklanki
mleko sojowe, ryżowe lub inne 0,25 szklanki
sól, kmin, kolendra, natka pietruszki do smaku
czosnek (niekoniecznie)
olej do smażenia 2 ząbki
Przygotowanie:
Suchą ciecierzycę najlepiej namoczyć przed gotowaniem przez co najmniej 12 godzin. Ugotować na miękko, odsączyć.
Zmiksować w blenderze z mąką, mlekiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki. Ciasto powinno być dosyć gęste - w razie potrzeby dosypać mąki. Jeśli nie masz alergii na jajka, to można dodać jedno, poprawi spoistość placków.
Ciasto nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć na złoty kolor.
Na zdjęciu z surówką z białej kapusty z pestkami dyni i orzeszkami piniowymi.
Polecam :)
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/06/falafel-placki-z-ciecierzycy-bez.html