Wykonanie
Placki z
cieciorki (
włoskiego grochu) inspirowane arabskimi falafel. Moje mają co prawda zdecydowanie mniej kulisty kształt, ale dzięki temu można je usmażyć na patelni w małej ilości
oleju ;)
Składniki:
ciecierzyca ugotowana(lub konserwowa)2 szklanki
mąka z
ciecierzycy (lub jaglana)0,5 szklanki
mleko sojowe,
ryżowe lub inne 0,25 szklanki
sól,
kmin,
kolendra,
natka pietruszki do smaku
czosnek (niekoniecznie)
olej do smażenia 2 ząbkiPrzygotowanie:Suchą
ciecierzycę najlepiej namoczyć przed gotowaniem przez co najmniej 12 godzin. Ugotować na miękko, odsączyć.Zmiksować w blenderze z
mąką,
mlekiem, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Dodać
przyprawy, posiekaną
natkę pietruszki. Ciasto powinno być dosyć gęste - w razie potrzeby dosypać
mąki. Jeśli nie masz alergii na
jajka, to można dodać jedno, poprawi spoistość placków.Ciasto nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym
olejem. Smażyć na złoty kolor.Na zdjęciu z surówką z
białej kapusty z
pestkami dyni i orzeszkami piniowymi.Polecam :)