ßßß
Cookit - przepis na Babeczki - muffinki cytrynowe (bez glutenu, mleka i jajek)
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Babeczki - muffinki cytrynowe (bez glutenu, mleka i jajek)
Składniki
Masło
Margaryna
Cukier trzcinowy
Mąka ryżowa
Mąka
Skrobia kukurydziana
siemię lniane
Proszek do pieczenia
Mleko
Soja
Ryż
Sok z cytryny
Zapach cytrynowy
Cytryna
Wykonanie
Składniki:
masło
lub
margaryna
bezmleczna 150 g
cukier trzcinowy
ciemny 0,5 szklanki
mąka ryżowa
0,5 szklanki
mąka
kukurydziana 0,5 szklanki
skrobia kukurydziana
(lub pszenna bezglutenowa)
siemię lniane
mielone 0,5 szklanki1 łyżeczka
proszek do pieczenia
bezglutenowy 1 łyżeczka
mleko
(
sojowe
,
ryżowe
lub inne)150 ml
sok z cytryny
1 łyżeczka
aromat cytrynowy
lub otarta skórka z 1
cytryny
pół łyżeczkiOsoby z alergią na
cytrusy
mogą zastąpić
sok cytrynowy
łyżeczką
octu winnego
i użyć innego aromatu - np.
waniliowego
lub
rumowego
.Przygotowanie:
Miękką margarynę
(o temperaturze pokojowej) utrzeć z
cukrem pudrem
na puszystą masę.
Mąki
wymieszać z
proszkiem do pieczenia
i
siemieniem lnianym
, przesiać przez sito do miski z utartą
margaryną
. Dodać
mleko
z
sokiem cytrynowym
, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach.Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut. (do lekkiego zarumienienia)Posypać
cukrem pudrem
lub polukrować.
Zapraszam do zakładki "Porady i
triki
", gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia.
Źródło:
http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/06/babeczki-muffinki-cytrynowe-bez-glutenu.html
Przepisy powiązane
Ciasto ucierane z amarantusem (bez glutenu, mleka i jajek)
Ciasto ucierane z amarantusem (bez glutenu, mleka i jajek)
Ciasto ucierane z amarantusem (bez glutenu, mleka i jajek)
Ciasto ucierane z amarantusem (bez glutenu, mleka i jajek)
Ciasto ucierane z amarantusem (bez glutenu, mleka i jajek)
Składniki powiązane (0)