ßßß Cookit - przepis na Babeczki - muffinki cytrynowe (bez glutenu, mleka i jajek)

Babeczki - muffinki cytrynowe (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

Składniki:
masło lub margaryna bezmleczna 150 g
cukier trzcinowy ciemny 0,5 szklanki
mąka ryżowa 0,5 szklanki
mąka kukurydziana 0,5 szklanki
skrobia kukurydziana
(lub pszenna bezglutenowa)
siemię lniane mielone 0,5 szklanki
1 łyżeczka
proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka
mleko (sojowe, ryżowe lub inne)150 ml
sok z cytryny 1 łyżeczka
aromat cytrynowy lub otarta skórka z 1 cytryny pół łyżeczki
Osoby z alergią na cytrusy mogą zastąpić sok cytrynowy łyżeczką octu winnego i użyć innego aromatu - np. waniliowego lub rumowego.
Przygotowanie:
Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i siemieniem lnianym, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną. Dodać mleko z sokiem cytrynowym, aromat. Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut. (do lekkiego zarumienienia)
Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/06/babeczki-muffinki-cytrynowe-bez-glutenu.html