ßßß Cookit - przepis na Ciasto ucierane z amarantusem (bez glutenu, mleka i jajek)

Ciasto ucierane z amarantusem (bez glutenu, mleka i jajek)

nazwa

Wykonanie

To puszyste ciasto jest dowodem, że popping z amarantusa sprawdza się nie tylko jako składnik mueslli czy kruchych batoników. Dodatek ekspandowanych nasion amarantusa sprawia, że ciasto jest jeszcze lżejsze i dodatkowo wzbogacone o wartościowe białko i składniki mineralne.
Składniki:
margaryna bezmleczna
cukier puder
mąka kukurydziana
mąka ryżowa (lub z amarantusa)100 g
1/2 szklanki
1/2 szklanki
1/2 szklanki
skrobia kukurydziana (lub tapioka)1/2 szklanki
popping z amarantusa
(ekspandowane nasiona)1/2 szklanki
siemię lniane mielone pół łyżeczki
proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka
mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone)
aromat waniliowy 1 1/2 szklanki
kilka kropli
polewa czekoladowa lub lukier
Przygotowanie:
Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną.
Dodać mleko, aromat.
Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać popping z amarantusa i delikatnie wymieszać. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem płaskiej formy lub foremek muffinkowych.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu polać roztopioną czekoladą lub lukrem i posypać odrobiną poppingu.
Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/06/ciasto-ucierane-z-amarantusem-bez_6.html