ßßß Cookit - przepis na Muffinki migdałowe (bez glutenu, pszenicy, mleka, jajek)

Muffinki migdałowe (bez glutenu, pszenicy, mleka, jajek)

nazwa

Wykonanie

Kolejne babeczki z serii "coś z niczego" ;) Tym razem migdałowo -pomarańczowe. Z dodatkiem ekspandowanych nasion amarantusa i płatków migdałowych.
Składniki:
margaryna bezmleczna
cukier puder
mąka kukurydziana
mąka ryżowa (lub z amarantusa)100 g
1/2 szklanki
1/2 szklanki
1/2 szklanki
skrobia kukurydziana (lub tapioka)1/2 szklanki
popping z amarantusa
(ekspandowane nasiona)1/2 szklanki
siemię lniane mielone pół łyżeczki
proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka
mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone)
płatki migdałowe
aromat pomarańczowy 1 1/2 szklanki
1/4 szklanki
kilka kropli
lukier
Przygotowanie:
Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną.
Dodać mleko, aromat.
Wymieszać łyżką/szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać popping z amarantusa, płatki migdałowe i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek muffinkowych.
Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować migdałami.
Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia.
Źródło:http://glodnyalergik.blogspot.com/2014/06/muffinki-migdaowe-bez-glutenu-pszenicy.html