ßßß Cookit - przepis na Pasztet z szynkowara

Pasztet z szynkowara

nazwa

Wykonanie

0,5 kg wątroby wieprzowej
0,5 kg surowego boczku
20 - 30 dag łopatki
2 jajka
1 cebula
mała czerstwa bułka
sól
pieprz majeranek
gałka muszkatołowa
3 ziela angielskie
1 listek laurowy
olej
Wątrobę umyć, sparzyć wrzącą wodą. Po wystudzeniu pokroić na małe kawałki i podsmażyć na małej ilości oleju.
Na tym samym oleju podsmażyć pokrojony boczek i posiekaną cebulę.
Łopatkę ugotować w małej ilości wody do miękkości, z listkiem i zielem angielskim.
Wątrobę, boczek, cebulę i łopatkę zmielić 3 krotnie. Do masy dodać rozmoczoną (w wywarze z łopatki) bułkę, jajka, przyprawy. Starannie wymieszać.
Masę mięsną włożyć do szynkowara wyłożonego folią. Gotować w temp. 85-90 st. C około 90 minut. Po wystudzeniu pasztet wyjąć z szynkowara.
Źródło:http://kuchniaaniz.blogspot.com/2014/05/pasztet-z-szynkowara.html